Пловдив. В качеството си на обвиняем Светослав Каменов не е признавал, че е извършил убийството на военнослужещата от Карлово Десислава Стоянова. Това заяви пред журналисти наблюдаващият делото прокурор Петър Петров, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. „В качеството си на обвиняем той не е дал никакво обяснение все още, като се е възползвал от правото си по НПК”, каза прокурорът. По думите му, все още няма и обвинителен акт, тъй като делото е още в много ранен етап. „При работата си с полицейските служители от РУ в Мездра същият обаче е заявил неща, които са обективирани в техните разкази”, посочи прокурорът. Разследването продължава, събират се доказателства. В съдебната зала стана ясно, че Светослав е потърсил своя бивша приятелка в София, а по-късно е избягал в Гърция, като е напуснал границата пеша. След това отново се е върнал в страната и е потърсил брата на бившата си съпруга, който е полицай в Мездра и пред него е разказал какво се е случило. Същият е съдействал на органите и е завел полицаите до мястото, където в последствие е било открито тялото на мъртвата жена. Прокурор Петров обаче още веднъж посочи, че по смисъла на НПК показания той не е давал и не е признавал за убийството. „След като на 30 ноември е видян за последно в София при бившата си приятелка, до 7 декември, на практика, когато е бил обявен за общодържавно издирване, не се знае какво е било неговото местоположение. Със сигурност е установено, че той е пребивавал известно време в Гърция, като е напуснал границите на България не в предвидените за това места, а през зелена зона“, посочи прокурорът. „Имаме установен свидетел, който е закарал двамата до адреса в Сопот. Все още не са изготвени и заключенията на назначената биологична експертиза. Не са готови заключенията и на медицинската експертиза“, каза прокурорът. Разследващите работят по няколко версии. По думите на прокурора основната версия е, че тя си взима документите за автомобила и се обажда на нейна колежка, като казва, че тръгва към Светослав, след като си вземе колата от ремонт и ще пътуват с него на следващия ден. Какво се е случило между двамата вечерта все още не е ясно.
Според прокурор Петров, Светослав е потърсил полицая, заради роднинските им връзки и защото вероятно е мислил, че само на него може да се довери. „Колегите от РУ в Мездра са си свършили професионално работата, дошли са заедно с него в Окръжна прокуратура Пловдив.
Първоначалното заключение за смъртта, която е настъпила, е прекъснат гръбначен мозък. Медицинската експертиза ще даде повече подробности. В съдебната зала стана ясно още, че обвиняемият е казал пред полицаите, че документите на Десислава са били изгорени в печката, в постройката в Сопот, където са били вечерта.
Цветана ТОНЧЕВА