Тристакилограмова мечка бе блъсната на шосе в Централна Румъния през изминалата нощ, предаде агенция Аджерпрес. Двата автомобила, които са блъснали мечката на пътя между Брашов и Прежмер, са с нанесени щети, съобщи Окръжният инспекторат на полицията, информира БТА.

На 9 декември около 23,20 ч. 36-годишен мъж, италиански гражданин, който управлявал автомобил по пътя между Брашов и Прежмер, е блъснал близо 300-килограмова мечка, която се намирала на пътното платно. В резултат на удара мечката е отскочила и е ударила друг автомобил, движещ се в насрещното платно, управляван от 21-годишен мъж. Животното е починало и е предадено на местната ловна асоциация.

Мечки излизат на пътища и в съседния окръг Сибиу. От местната пътна дирекция бият тревога, че положението с мечките е излязло извън контрол. От началото на годината на магистрала А1 в Сибиу автомобили са прегазили три мечки, а четвърта е била ударена, но е избягала.

Все по-често мечки навлизат и в райони, където живеят хора, обяви по-рано тази година министерството на околната среда и предложи част от тях да бъдат отстреляни. По данни на министерството през 2016 г. в Румъния е имало между 6050 и 6640 кафяви мечки, а оптималният брой е 4000 от "екологична, социална и икономическа гледна точка". Правозащитни организации критикуваха плановете за намаляване на популацията на мечките, а румънският клон на Световния фонд за дивата природа (WWF) заяви, че предложението противоречи на правилата на Европейския съюз за "строго защитените видове".