Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че отлага гласуването в парламента за споразумението за излизането на страната от структурите на Общността, предава AFP.
Същевременно Мей допълни, че е изслушала опасенията на критиците.
„Сделката ще бъде отхвърлена със значителна разлика ... затова ще отложим гласуването", заяви Мей пред парламента в Лондон.
По-рано медии съобщиха, че се очаква Мей да направи последен опит за спечелване на отстъпки от лидерите на Европейския съюз в рамките на срещата на високо равнище в Брюксел, която ще се проведе на 13-14 декември. Много от депутатите в парламента в Лондон се противопоставят на сделката, договорена от премиера. Ето защо прогнозите бяха за провал на гласуването й – ситуацията, която може да доведе до отстраняването на Мей от власт.
Европейският съюз вече е предложил на Великобритания „най-добрата и единствена възможна" сделка за излизането й от Общността и няма да я предоговори. Това предупреди Европейската комисия в навечерието на гласуването в британския парламент.„Нашата позиция не се е променила, а за нас Обединеното кралство напуска Европейския съюз на 29 март 2019 г.", заяви говорителят на ЕК Мина Андреева пред репортери в Брюксел.
По-рано през деня Европейският съд издаде решение, съгласно което Великобритания може да отмени едностранно оттеглянето си от структурите на Общността, без да иска одобрението на други държави-членки. „Обединеното кралство е свободно да оттегли едностранно уведомлението за намерението си да излезе от ЕС", бе решението на Европейския съд.
От редакцията подчертават, че решението на органа е победа за противниците на Брекзит. Казусът бе отнесен до съда от група шотландски политици.

Превод и редакция: Тереза Герова