Ню Йорк. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Руската федерация Владимир Путин са сред претендентите за отличието „Човек на годината“ на популярното нюйоркско списание TIME, става ясно от списъка, публикуван на интернет страницата на електронното издание.
В статията се подчертава, че през март тази година Путин е спечелил „забележителна победа“, която му е осигурила мандат на висшия държавен пост за още шест години. И всичко това на фона на обвиненията за намесата на Москва в президентските избори в САЩ, отравянето на бившия агент на Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал в британския град Солзбъри и засилване на напрежението с Украйна.
По отношение на Тръмп, който спечели приза през 2016 г., се казва, че 45-тият президент на САЩ успя да остане на поста напук серията кризи в администрацията му, атаките срещу него заради предполагаемата руска намеса в изборите, спорните политики, които прокара и търговската война, която започна с Китай.
В списъка на претендентите за 2018 г. влизат още убития саудитски журналист Джамал Хашоги, съпругата на принц Хари – Меган Маркъл, а също и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин.
TIME обявява носителя на приза „Човек на годината“ през декември, чрез публикуване на снимката му на корицата на списанието. Няма конкретни критерии за присъждането на отличието – важно е лицето да е оказало най-силно влияние върху обществото, независимо дали позитивно или негативно.

Превод и редакция: Тереза Герова