Скопие. Работната група за помирение на междупартийната парламентарна група за помирение, реформи и интеграция в Събранието на Република Македония ще проведе втора работна среща, на която се очаква да бъде представено предложение за проектозакон за помирение за част от участниците в събитията в парламента от 27 Април миналата година, припомня електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Премиерът Зоран Заев увери, че има политическа воля да се придвижи напред процесът за помирение, но подчерта, червените линии не трябва да се преминават. „Всички сме съгласни, че терористична заплаха за конституционния ред не е нещо, на което трябва да обхване всички участници в събитията. Трябва да направим ясно разграничение. Разбира се, призивът за помирение и протегнатата ръка трябва да останат, но също така трябва да има и призив подобни събития да не се повтарят“, отбеляза лидерът на кабинета в Скопие.
Емилия Александрова от независимата депутатка група на ВМРО-ДПМНЕ подчерта, че трите процеса на интеграция, реформи и помирение вървят заедно, а особено важен е този на помирение, който трябва да подобри общата атмосфера в държавата. „Ние сме прозрачни и се надяваме, че ще насърчим други депутати да се включат в процесите", заяви Александрова.
Координационният съвет за помирение наброява 15 члена от управляващото мнозинство, от независимата депутатка група на ВМРО-ДПМНЕ и депутати извън другите партийни фракции. Представители на БЕСА, ВМРО-ДПМНЕ и „Алианс за албанци“ не са представени в органа.

Превод и редакция: Тереза Герова