Скопие. „За втори пореден ден Красимир Каракачанов напада Македония.“, пише на сайта си македонската телевизия Алфа.
Медията припомня, че повод за изявлението на българския държавник е изказването на Заев от парламентарната трибуна, че „македонският език ще се изучава и в Гърция, а Преспанските споразумение никой не може да оспорва“. Според нея това е разгневило министъра на отбраната на България.

„Вицепремиерът в правителството на Борисов поръча на нашия премиер да не позволява компромиси с българската история, като нарече македонския език български диалект“, пише на сайта си „Алфа“ и продължава да цитира Каракачанов: „ От договора не произтичат права, които Заев изкуствено си приписва. Македонският език, който не е признат от никого, не може да бъде официален на територията на цяла Северна Македония. Този термин е географско име, което включва вековни земи от Република България. По този начин г-н Заев утре може да поиска използваният български диалект, който е напълно идентичен, да се изучава и у нас като официален чужд език. Това е неприемливо. Това е провокация."
В информацията на скопската телевизия „Алфа“ се казва още, че от македонското МВнР са заявили, че страната ще продължи да изгражда приятелски отношения в духа на подписания между България и Македония договор.
В същото време се споменава, че Каракачанов не е единственият български политик, който отрича съществуването на македонци. Същото твърди,у според телевизионния канал, и българският министър на външните работи Екатерина Захариева, която е казала, че „трябва да се премахват следите от "прането на мозъци", че има македонци“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова