За съжаление, когато човек развива хипертония, т.е. устойчиво повишаване на кръвното налягане, вероятността да се избави напълно от него е малка.

Това е състояние през целия живот, при което човек трябва постоянно да приема лекарства, за да намали натиска, да води правилен начин на живот и да не забравя да измерва кръвното поне два пъти на ден, за да има представа за здравето му. 

Още повече, че хипертонията често се развива без никакви симптоми и човекът просто не знае, че сега вероятността да бъде повален от инсулт или инфаркт е много по-висока.

Всички познаваме добре класическите препоръки на лекарите за хипертония - намаляване на съдържанието на сол и увеличаване на плодовете и зеленчуците в храната.

Също така е важно да поддържате здравословно телесно тегло, да правите физически упражнения редовно, да ограничите алкохола и да избягвате пушенето.  

Експертите смятат, че това трябва да бъдат зелени листни зеленчуци, съдържащи много калий, което помага на бъбреците да отделят солта в урината. Това намалява кръвното налягане.

Тези продукти са маруля, зеле, броколи, репи, спанак, рукола, зеле и манголд. 

Включвайте зелените листни зеленчуци в менюто си толкова често, колкото е възможно. направете ги като гарнитура към основните ястия или си пригответе смузи от тях. 

Не забравяйте за такива важни хранителни компоненти като риба и боровинки. Плодовете са наситени с антоцианини, намаляващи кръвното налягане, а мастните киселини в рибата също така ефективно се борят със симптомите на хипертония./zdrave.to