Скопие. След българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, за македонско-българските отношения се изказа и евродепутатът Андрей Ковачев, съобщава македонската онлайн медия МКД. Според нея той е казал: „посланието е, че Македония трябва да бъде в НАТО, че трябва да се спазва Договора за приятелство между двете страни, но и че с някои исторически факти компромис не може да се прави“.
„Македония трябва да бъде в НАТО. Договорът с България също трябва да се спазва. Историческите източници от миналите векове доказват, че стотици години до 1944 г. в географската област Македония българският етнически елемент е бил доминиращ и хората са се самоопределяли като българи. Цар Самуил е български цар на българско царство. Григор Пърличев е българин. Възможност за маневриране няма, нито за компромиси или нещо друго.“
Във Фейсбук страницата си евродепутатът Андрей Ковачев е написал: „Сегашното самоопределяне на част от гражданите на Република Македония като етнически македонци също е факт, който трябва да се спазва, но не може да се позволи гавра с нашите предци ".
Като се позовава на българската ТВ скопската телевизионна медия съобщава, че Ковачев е разговарял по телефона с премиера Зоран Заев и с министъра на външните работи на Р. Македония Николай Димитров и е апелирал "Скопие да се придържа към историческите факти".
Превод и редакция: Ивелина Ватова