Най-накрая се играе! Аржентинските колоси Ривър Плейт и Бока Хуниорс играят при резултат 3:1 на митичния стадион "Сантиаго Бернабеу" в Мадрид. Дарио Бенедето беше точен в 44-ата минута. Лукас Прато изравни в 68-ата минута. В средата на второто продължение Фернандо Куинтеро заби невероятен гол с топовен изстрел и изведе Ривър напред. Бернабеу се тресе от рева на феновете. Долу на терена е истинска война, а Испания не е виждала такъв мъжки футбол. Зверски влизания и сблъсъци! Играчите не трепват!

Първите 10 минути "милионерите" започнаха по-активно, но без да има голови положения. Именно при първата си атака Бока можеше да стигне до гол. Оласа центрира, а Майдана не успя да изчисти добре и прати топката корнер. При центрирането Перес остана сам и стреля от отлична позиция, но право в ръцете на Армани.

Ривър отвърна с удар на Фернандес, който стреля над гредата от добра позиция в 20-ата минута. "Генуезците" се разминаха на сантиметри с попадение в 30-ата минута. Бенедето стреля в стената от фаул, а топката попадна в Перес, който стреля от 10 метра, но защитник се хвърли на шпагат и изби топката, минала на сантиметри от дясната греда на Армани.

В 40-ата минута Армани се намеси добре, а при следващата контраатака Мартинес стреля над вратата. Перес получи жълт картон за груб фаул, като вече и двамата капитани имат картони.

Вратарят на Бока Андрада направи невероятна грешка в 44-ата минута, като излезе от вратата си и подари топката на "милионерите", които обаче пропуснаха да вкарат, а при последвалата светкавична контраатака Бенедето матира Ривър. Нандес изведе тарана, който майсторски финтира Майдана, след което очи в очи с Армани прати топката в долния ляв ъгъл за 0:1. Това е негов пети гол в турнира, като всичките бяха вкарани между двата полуфинала и двата финала, но за първи път се разписва, започвайки мача от първата минута.

 
Бока поведе с гол на Бенадето!!!

Бока поведе с гол на Бенадето!!!

Gepostet von PlovdivDerby am Sonntag, 9. Dezember 2018

Голаджията направи много страна физиономия към невярващия Монтиел, след като даде аванс на своя тим, а секунди по-късно цялата скамейка на Бока Хуниорс беше върху него.

Втората част започна с много опасен удар на Начо Фернандес, който мина близо до левия горен ъгъл на Андрада. В 52-ата минута Паласиос също пробва рефлекса на вратаря на "генуезците". Три минути след това Прато се измъкна от Магалан, като вдигна високо крак, за да прехвърли Андрада, той игра с топката преди да бъде повален от стража. Целият щаб на Ривър очакваше дузпа, тъй като фаулът беше явен, но реферът Куня даде фаул в атака. Съдията дори отказа да гледа ВАР.

Капитанът Понсио беше заменен от Хуан Кинтеро в 59-ата минута. Рамон Абила пък замени голмайстора Бенедето в 62-ата минута. Прато с глава стреля право в ръцете на вратаря в 65-ата минута.

В 80-ата минута реферът отсъди двоен фаул в наказателното поле на Ривър за подлагане, а играчите на Бока искаха дузпа. Оласа обаче стреля в стената от отлична позиция да даде аванс.

Капитанът Перес, който се контузи още преди почивката, напусна в 89-ата минута. На негово място влезе друг опитен играч Фернандо Гаго, който познава отлично "Бернабеу", след като има 121 мача с екипа на Реал Мадрид.

Двата отбора бяха изморени, като много футбол не се игра в последните минути. Така в 96-ата минута Куня свири край на редовното време.
След няколко минути отборите стартираха продълженията, а още в 92-ата минута Бариос беше изгонен за втори жълт картон, след като получи първия си в 87-ата минута. Това вдъхна още повече увереност на Ривър. Защитникът Хара влезе на мястото на Вила, докато 18-годишният нападател Хулиан Алварес изненадващо дебютира в турнираа, като замени Паласиос.

Още в 102-ата минута той можеше да вкара, но стреля в аут. "Милионерите" са пълни господари в продълженията, докато противникът им не успява да задържи топката. В средата на второто продължение Кнтеро изпрати истински снаряд от границата на наказателното поле и хвърли феновете в екстаз, обръщайки резултата в полза на Ривър.

 
Ривър направи пълен обрат! Вижте амосферата след гола на Фернандо Кинтеро

Ривър направи пълен обрат! Вижте амосферата след гола на Фернандо Кинтеро

Gepostet von PlovdivDerby am Sonntag, 9. Dezember 2018

За да бъде драмата пълна Бока останата без още един човек заради контузия на Гаго, а в последната минута на продължението жълто-сините удариха греда. След изпълнен корнер, в при който се бе включил и вратаря на Бока Ривър вкара за 3:1.

 

 
Бернабеу се тресе!

20 минути до Суперкласико

Gepostet von PlovdivDerby am Sonntag, 9. Dezember 2018

По регламент головете на чужд терен не се вземат предвид, така че при ново равенство, независимо с какъв резултат, ще има продължения и дузпи. Срещата вече на два пъти бе отлагана - първо на 24 ноември заради феновете на Ривър, които изпочупиха рейса на Бока и дори раниха част от играчите. Ден по-късно, тъй като "генуезците" отказаа да играят, след като не се бяха възстановили от шока и искаха служебна победа. В крайна сметка КОНМЕБОЛ взе компромисно решение най-важният мач в историята на Аржентина да се изиграе на неутрален терен на "Сантиаго Бернабеу" в Мадрид.

 

Преди началото на Ривър - Бока

Gepostet von PlovdivDerby am Sonntag, 9. Dezember 2018


Това е исторически двубой, защото никога досега южноамериканските колоси Бока и Ривър не са се изправяли един срещу друг на финал с толкова голямо значение. Именно заради това и зарядът е толкова голям и очакванията на феновете са огромни. Този сблъсък извади наяве любовта и страстта на привържениците на двата отбора, но освен това показа и омразата, която таят помежду си. Суперкласико за тях е война, която трябва да бъде спечелена с всички възможни средства.

 
Ултрасите на La Máquina в Мадрид

Ултрасите на La Máquina в Мадрид

Gepostet von PlovdivDerby am Sonntag, 9. Dezember 2018

Бока излиза за 7-ия си трофей в Копа Либертадорес. До момента тимът има 6 отличия и 4 загубени финала, като изостава само от другия аржентински гранд Индепендиенте, който води в класацията по титли със 7 във витрината си. Активът на Ривър в надпреварата е по-скромен. Отборът е с 3 отличия и 2 загубени финала досега.
 

Статистиката в сблъсъците между двата тима е доста изравнена. В изиграните до момента 247 мача Бока има 88 победи срещу 81 на Ривър и 78 равенства. Ривър обаче спечели последните 3 сблъсъка преди гостуването си на "Ла Бонбонера" от финала.

Символичните домакини ще бъдат без наказания Рафаел Боре довечера. Заради контузия отпадна и Николас Де Ла Крус. Треньорът Марсело Гаярдо до последно ще изчака да види състоянието и на Игнасио Скоко, Родриго Мора и Хуан Кинтеро, преди да вземе решение дали да ги пусне в игра.

 
Ултрасите на Бока в Мадрид

Ултрасите на Бока в Мадрид

Gepostet von PlovdivDerby am Sonntag, 9. Dezember 2018

В Бока имаха някои проблеми, но изглежда ще могат да разчитат на оптимален състав. Капитанът Пабло Перед вече е напълно здрав, след като получи наранявания от счупените стъкла от феновете на Ривър. Националът Кристиан Павон пък се възстанови от травамата в първата среща. Вратарят Естебан Андрада също вече е готов за игра, а излекувани от своите контузии са и Лукас Олаза и Рамон Абийя и ще бъдат на разположение на наставника Гийермо Скелото.

Копа Либертадорес, финал, реванш: 

РИВЪР ПЛЕЙТ - БОКА ХУНИОРС (в първия мач 2:2)

 

 

Вероятни състави:

 

 

РИВЪР: Армани, Монтиел, Пинола, Каско, Енцо, Понцио, Паласиос, Фернандес, Мартинес, Прато, Боре

БОКА: Андрада, Хара, Искиердос, Магаян, Оласа, Нандес, Бариос, Перес, Алмендра, Банадето, Абийя

Стадион: "Сантиаго Бернабеу", Мадрид
Съдия: Андрес Куня (Уругвай)
Начало: 21:30 часа