Над 120 000 души взеха участие в демонстрациите на жълтите жилетки във Франция. Само в Париж, където напрежението бе най-високо, протестиращите бяха около 10 000. Това обаче не попречи на една млада двойка да сключи брак на фона на масовите безредици.

"Не знаехме, че ще попаднем на протест на жълтите жилетки.
 
 
 
 


Избрахме датата преди половин година. Разочаровани сме, но нали знаете какво казват хората – любовта побеждава всичко", сподели младоженката.
 
 


Близо 90 000 служители на реда бяха ангажирани заради масовите демонстрации. По последни данни броят на задържаните при протестите е нараснал до 1726 души. Около 1220 от тях са в ареста. Голяма част от хората – 1150 души, са задържани в Париж. В голяма част от тях е открито оръжие, но те твърдят, че са смятали да го използвал като оръдие за насилие, а за да изразят протеста си.  

Междувременно френската столица започва да се съвзема след четвъртия протест на „жълтите жилетки”. Служителите на комуналните служби от ранно утро разчистват последиците от погрома, а търговците пресмятат щетите.
 
 
 
 


Гледката по улиците на Париж е страшна – автобусните спирки са изпочупени, витрините на магазините – изпотрошени, а колите – опожарени. Навсякъде се виждат счупени пътни знаци и светофари и планини от боклуци. Всичко това обаче трябва да бъде изчезне много бързо, за да може Париж да си върне предишния облик, а местните – празничното настроение.
 
 
 
 


Обстановката на „Шанз Елизе”, превърнал се в епицентър на сблъсъците между полиция и протестиращи, също е спокойна. По главния булевард няма много хора, а много от магазините и кафетата в района остават затворени.
 
 


Пред Триумфалната арка се снимат туристи, но обектът остава затворен.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ