Движението за права и свободи е категорично против електронното гласуване, ще подкрепи машинното, но по никакъв начин няма да приеме отпадането на номера пред политическите партии. Това коментира днес зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по повод предложените от управляващата коалиция промени в Изборния кодекс.

„Всеки опит да се усложни законодателството в последните три години, изборното, довежда до повече невалидни бюлетини, с което се накърнява легитимността на изборния процес“, посочи той.

„Щом Германия не е намерила начин да опази системата си и категорично е забранила електронното гласуване, няма нужда България да си прави експерименти“, заяви по повод електронното гласуване Цонев.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС се надява, че и БСП ще подкрепят промените между първото и второ четене в Закона за вероизповеданията, въпреки че имат свои предложения. 

„БСП участваха в работната група със свой представител, която работна група работи интензивно три седмици заедно с представителите на различните вероизповедания. Смятаме, че такива са предварителните нагласи, че ще подкрепят основните моменти в законопроекта. Нека да видим в зала“, обясни депутатът от ДПС.

Все още има точки , по които няма постигнато съгласие, каза още Йордан Цонев, но прогнозира, че до края на годината законопроектът ще бъде приет.

В петък председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заявиха след среща, че противоречията около промените в Закона са изчистени и е постигнато политическо съгласие.

,,Между ГЕРБ и ДПС не е имало никакъв разговор относно оставката на вицепремиера Валери Симеонов и политическата ситуация около „Обединени патриоти“, каза Йордан Цонев, запитан дали темата е обсъждана.

„Ние не сме във фаза диалог с ГЕРБ относно състава на правителство, относно изпълнителна власт, относно никаква власт. Напротив, от известно време ние дори не се държим конструктивно, защото не приемаме начина, по който се държи изпълнителната власт по отношение на исканията на протестиращи, по отношение на модела на управление", добави още Цонев.