Разговор за протестите и властта с доц. Маргарита Бакрачева, психолог от Института за изучаване на населението и човека към БАН 

По данни на МВР около 3 500 души са протестирали в неделя в цялата страна, а за реда са следили близо 2 000 полицаи. 11 души са задържани, съставени са 58 акта за нарушения е равносметката от вчера, ингормира БНР.

 

Според психолога доц, Бакрачева винаги има място за манипулации, цифрите винаги могат да бъдат намалени или преувеличени в зависимост от начина на представяне и интерпретации. Факт е обаче, че протестите стават по- чести, по- продължителни и по- многобройни.

Според нея две са основните причини хората да излязат на улицата - нарушени справедливост или права от една страна, а от друга - надежда за промяна.  Много е тъжно, когато млади хора твърдят, че какво и да се предприеме, то няма да доведе до крайни промени. Няма магическа пръчка, която да върне изгубеното доверие, което личи и в ниската избирателна активност. За да се възстанови доверието в институциите трябва да се каже какво и в какъв срок може да бъде направено. 

Доц. Бакрачева смята, че за легитимността на един протест не може да се съди само по неговата масовост. Важен елемент са исканията, които се поставят. 

Трябва да се въоръжим с търпение, да следваме стъпки, които са реалистични и да не ни води само емоцията. Трябва да бъдем реалистични в исканията си,  да ги отстояваме и да имаме план за действия.