Шофьори пътуват на нокти по шосето към Асеновата крепост, тъй като участък от него е рухнал заради свлачище. По тази причина колите трудно се разминават и има опасност от катастрофи. "Ако пък кривнеш малко настрани, падаш в дерето. Шосето се свлече през юни и още не е възстановено", възмущават се водачите. Трасето е единствената връзка на Асеновград със селата Лясково, Яврово и Добралък.

"Заради големите дъждове през лятото се активизира свлачище и пропаднаха около 10 метра от асфалта близо до Асеновата крепост. Направихме идеен проект за укрепване, но за работния са необходими над 200 000 лева. Подали сме искане междуведомствената комисия по бедствията и авариите да ги отпусне", обясни зам.-кметът на Асеновград Петър Бояджиев. Той добави, че ако до края на годината общината получи одобрение за финансиране, стабилизирането на свлачището ще започне през март-април догодина. Специалистите, които го наблюдават, са докладвали в община Асеновград, че няма движение на земната маса и риск от ново свличане на шосето.

В момента опасният периметър е ограден, по цялата му дължина са поставени торби с пясък. Предназначението им от една страна е да предпазват автомобилите да не навлизат в рисковия участък, а от друга - да отвеждат водата. Шосето е забранено за движение на тежкотоварни камиони и няма да се затваря за леки автомобили. Преди 3 г. отсечка от същия път бе откъсната заради срутище. Мястото вече е обезопасено със стена. Предвижда се и рухналият участък от свлачището да бъде укрепен с бетонова колона, която ще подпира шосето.