Изплуваха нови разкрития около двойната смърт след рухналата сграда на улица "Алабин" в София, съобщава "Телеграф". Както е известно, след 12 години ходене по мъките - десетилетие разследване и 2 г. съдебен процес се оказа, че виновни за гибелта на двете момичета няма. Съдът на олигархията скандално помилва семейният приятел на Иван Костов- Георги Кирчев, който притежавал сградата паметник на културата чрез фирмата си „Хрисома“.

Скандално оправданият от Софийския градски съд Георги Кирчев и неговата съпруга Мая минават за едно от най-приближените семейства на Иван и Елена Костови. Те са ползвани и за лична касичка на Командира.

Кирчеви са сред малцината избрани да бъдат посветени в най-тъмните дела на Драгалевския гуру. Мая Кирчева беше съучредител и години наред член на УС на скандалната фондация „Бъдеще за България“.

Тя е съдружничка със съпруга си Георги Кирчев в небезизвестното дружество „Хрисома“. Самият Кирчев е сред собствениците на над 20 фирми и участва в управлението на още около 15. Познаващи задкулисието от 1990-те години си спомнят, че в онези времена, когато трябва да се свърши нещо непрозрачно, в което Костов да остане сух, то човекът за тази работа обикновено е Георги Кирчев.

През 2000 г. около фирмата се завихря сериозен скандал, свързан с вноса от безмитната зона в Ниш на 406 палта. Те са обмитени по 9 лв., а след това са продадени по 300 долара. По онова време „Хрисома“ бе посочена като един от основните спонсори на „Бъдеще за България“. Кирчеви нямат цедка, нямат ограничения и пипат здраво – от палта до десетки сгради и имоти в София. Не случайно през 2000 г. „Хрисома“ е избрана да изработи облеклата за 26 000 служители на БТК.

По онова време шеф на борда на държавния телеком е един от партизаните на Сорос – Гроздан Караджов. Друг неоспорим факт – Георги Христов, бившият зет на Иван Костов и бивш съпруг на Мина Костова, от август 1998 г. до юни 1999 г. е работил на трудов договор във фирма „Хрисома“. Включен е в Съвета на директорите на фирмата на Тодор Толев „Норт“ ЕООД – работеща в областта на комуникациите и цигарения бизнес. По онова време държи цигарената фабрика в Харманли. В края на 1999 г. Георги Христов е включен като съдружник във фирми на Славчо Христов. През юни 2000 г. зетят на Костов официално излиза от ръководството на „Булойл“, след като медиите раздухват случая. Радой Ралин има хубав стих: „Зет и тъст направиха тръст, а народът – с пръст“. Или както казва народът в подобни случаи – оплели са се като свински черва. И действията им са от тази същата свинска порода – нехаят за последиците, не им пука за мнението на същия този народ, плюят в душата му и отминават.

Преди 1789 г. част от френската аристокарция имала обичай да казва, че „Жак простакът има широк гръб, той ще понесе всичко“. После платиха с главите си за това високомерие. За съжаление тук не се очертава посткомунистическата крадлива „аристокрация“ да бъде скъсена с една глава. Случва се точно обратното – крадат, та се късат, и никой и нищо не може да сложи край на това. Сагата „КТБ“ и разкритията за влоговете в нея е последният много мощен довод в полза на този извод. Иначе Иван Костов е най-честният, най-неподкупният, най-чистият, с една дума седнал от дясната страна на Господ. Но обръчите му от фирми вонят. Факт. Фирма „Хрисома“ се оказа един от най-големите длъжници на КТБ.

През 2004 г. дружеството е теглило два кредита на обща стойност 1 670 000 евро. Това се случва малко след като Цветан Василев налага пълен контрол над банката чрез увеличавене на капитала й с пари от едноличната си фирма „Бромак“. Задълженията на „Хрисома“ към КТБ така й не са погасени. Публична тайна е, че сградата, която се срути и премаза две момичета, е купена за 750 000 евро с кредит от КТБ.

Кирчеви през годините щедро са финансирани от Българския Мадоф чрез КТБ. Всеизвестен факт е, че Цветан Василев беше инсталиран начело на трезора лично от Драгалевския лаборант Иван Костов, който беше превърнал КТБ в перла в короната на партията му ДСБ.

По проточилото се 12 години дело пък Кирчев е представляван от мастити адвокати, сред които и Константин Симеонов, който е основният защитник на мустакатия аферист, продължаващ да се укрива от правосъдието в Сърбия.