Пробиотичните добавки увеличават обема на костите и правят чудеса за остеопорозата. Това заключение беше направено от изследователи от САЩ.

Пробиотиците, които са популярни навсякъде по света, могат да повлияят положително на обема и образуването на костите, както показват изследванията. Когато лабораторните мишки се лекуват с пробиотичен Lactobacillus rhamnosus GG, който естествено съществува в организма и обикновено се намира в червата, това създава верижна реакция, водеща до освобождаването на протеин, който е от решаващо значение за костното развитие. Предишни проучвания показват, че пробиотиците могат да помогнат да се осигури защита срещу загуба на костна минерална плътност, свързана с болести. Въпреки това, тяхното въздействие върху здравето на костите остава необяснено.

И сега изследователите в университета "Емори" са доказали, че пробиотиците могат да станат по-достъпни и по-често могат да се ползват за лечение на голямо разнообразие от костни заболявания, включително, разбира се, остеопорозата. В Русия около 5 милиона души страдат от остеопороза и костите им в крайна сметка стават много слаби и крехки. Фрактурите при остеопороза водят до най-сериозните последици и особено фрактури на шийката на бедрената кост. В 50% от случаите те водят до трайно увреждане. При жени с остеопороза, изправени пред фрактури на шийката на бедрената кост, вероятността от смърт през годината варира от 15% до 20%, а при мъжете - до 33%.

В повечето случаи пациентите с остеопороза не се лекуват много ефективно поради страничните ефекти на лекарствата и високата им цена. Въпреки това доскоро механизмът на действие на пробиотиците върху костта не е известен. Предполага се, че те биха могли да бъдат алтернатива на лекарствата за остеопороза, но това не беше потвърдено с научни средства. И сега тези доказателства са факт. Zdrave.to