Социалистите от Монтана предлагат да бъде създаден инвестиционен фонд „Северозапад” с първоначален ресурс от 500 млн. лв.

От този фонд се планира финансирането на създаването на държавно високотехнологично предприятие на територията на Северозападна България, предоставяне на средства за млади семейства, които живеят и работят в региона и откриване на висше учебно заведение.

Предложението е вписано  във „Визия за Монтана”, разработена от Общинския съвет на БСП.

То бе оповестено по време на срещата на депутати от левицата с граждани на Монтана.

Около 250 човека се събраха в Монтана, за да чуят основното от „Визия за България“ на БСП. Народният представител Атанас Костадинов коментира въпросите, свързани с икономика, секретарят на ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова говори за образованието, а депутатът Георги Гьоков анализира социалната сфера. Главният въпрос на всички в залата беше бедността. Хората искаха да научат, как „визията” ще успее да се справи с този основен проблем за българите в северозападния регион.

В Берковица гражданите призоваха държавата да си спомни за тях и да прояви „специално отношение“ към изоставащите региони.

„Чрез фонд „Индустрия” във „Визия за България“ Берковица може да се превърне в атрактивна туристическа дестинация“, коментира народният представител Дора Янкова. Социалистите предлагат нулева ставка на данъка върху печалбата за слабо развитите райони, стана ясно по време на дискусията.