Подновяването на арести на известни граждански активисти и критици на режима в Турция, предизвика реакцията на Брюксел.

Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини определи днес ситуацията като тревожна и призова Анкара да пусне незабавно задържаните, както и останалите политически затворници.

“Многократните задържания на критични гласове и продължаващия широкоразпространен натиск върху представители на гражданското общество противоречат на декларирания от турското правителство ангажимент към човешките права и основните свободи и огласените реформи в областта на върховенството на закона и правосъдието”, заяви тази вечер Могерини.

Според Анадолската агенция полицията е арестувала 13 души и издирва още седмина по разследването срещу основателя на гражданската група “Анадолу култур” Осман Кавала, който е в затвора от октомври 2017 г, без да са му предявени обвинения.

Властите подозират, че групата е замесена в масовите протести в Истанбул през 2013 г.

Сред 13-те задържани са деканът на правния факултет на Университета “Билги” в Истанбул и вицепрезидентът на Европейското математическо общество Бутел Натбай.

Могерини и комисарят за разширяването на ЕС Йоханес Хан ще бъдат в Анкара идния четвъртък за разговори с външния и евроминистър Мевлут Чавушоглу, които са част от диалога на високо ниво между ЕС и Турция. Те ще повдигнат въпроса за освобождаването на 13-те общественици, както и на задържаните по-рано граждански активисти, става ясно от декларацията на Могерини.

Визитата идва на фона на засилващи се гласове за спиране на преговорите за членство на Турция, които се водят от 2005 г. В началото на месеца в интервю за германския вестник “Ди Велт” Хан заяви, че в обозримо бъдеще те не могат да завършат и ще е по-честно спрямо Турция Европа да ги прекрати и да ги замени със стратегическо сътрудничество в области от общ интерес като сигурността, миграцията и борбата с тероризма.

За 18 г. преговори Турция и ЕС са затворили само една от 35 преговорни глави и са отворили други 15. След неуспешния опит за преврат срещу Ердоган преговорите практически са замразени. В доклада, с който ежегодно оценява напредъка на Турция по критериите за еврочленство, Европейската комисия заключи, че Анкара се отдалечава от членството.