Едно е ясно, че Никола Груевски е избягал с дипломатическа кола на Унгария. Започнало е двойно разследване, което трябва да установи как е избягал. Щом завърши разследването, МВР ще съобщи всички подробности, каза днес македонският премиер Зоран Заев, цитиран от агенция МИА.

Знаем, че Груевски е в Будапеща и тук няма дилеми. Очакваме да бъде екстрадиран и тук да изтърпи присъдата си затвор, допълни той.

Уверявам гражданите, че ще направим всичко, което е от нашите компетенции, Груевски да бъде екстрадиран и да изтърпи наказанието си в Македония. Няма да спрем, докато това не стане. Публично поставям въпроса дали Груевски е напуснал доброволно Македония, преди да бъде потвърдена присъдата му затвор, или може би е бил отвлечен. Очаквам Груевски и Унгария да дадат отговор, подчерта Заев в отговор на журналистически въпроси на пресконференция за бюджета за 2019 г.

Гневът на гражданите с право е голям и ако има отговорност от страна на институциите, той ще бъде понесена, каза Заев, цитиран от БТА.

ЕС ще бъде информиран за разследването. Македония очаква сътрудничество от страните членки и преди всичко спазване на международното право, подчерта Заев.

Според Заев с бягството си в Унгария Груевски е признал вината си за делата, по които е обвинен и осъден.

Междувременно лидерът на сръбските радикали Воислав Шешел заяви, че бившият македонски премиер Никола Груевски е влязъл в Унгария през Сърбия и „четнически байонети го охраняваха до Хоргош“.

"Най-новата вест е, че нашият брат Никола Груевски отиде в братска Унгария през Сърбия", каза Шешел в предаване по сръбската телевизия Хепи.

Той добави, че по този начин Груевски избегнал арест от "предателската власт" на Зоран Заев.

"Когато се появи на сръбската граница, го поеха сръбски четници и четнически байонети го охраняваха до /границата при/ Хоргош, а в 5 часа сутринта на 12 ноември той премина оттатък в Унгария. Той премина през територията на братска Сърбия", каза Шешел.

От началото на случая с Груевски в Сърбия и сръбското МВР мълчат и досега не са дали информация, с изключение на опозицията, която поиска отговори за логистиката на Сърбия в случая.