Ракът е една от най-опасните болести на човечеството. Все още няма 100% ефективен начин да се справим с него, тъй като няма гаранция, че онкологията няма да се появи отново. А неотдавна учените установиха, че има връзка между оралният секс и ракът на гърлото.

Учените смятат, че оралният секс увеличава вероятността от развитие на злокачествени тумори в гърлото.

Организаторите на изследването са анализирали статистиката за заболеваемостта. Оказало се, че от края на 90-те години броят на хората, които са развили рак на гърлото, се е увеличил със 135%. Най-често онкологията се диагностицира сред младото поколение.

Калифорнийски учени: Затлъстяването може да бори рака

Според учените по време на оралния секс може да се заразите с човешки папиломен вирус, което от своя страна увеличава риска от развитие на рак. Освен това, рискът се увеличава поради лоши навици, като тютюнопушенето.

Експертите съветват да откажете орален секс и незабавно да се консултират с лекар, ако са идентифицирани следните симптоми:

- язви в устната кухина, които не се излекуват повече от 3 седмици;

- затруднено преглъщане или дъвчене;

- периодична скованост на езика;

- бели или червени петна в устата;

- нарушения на речта.

Преди време жестока истина за връзката между оралния секс и ракът на гърлото бе потвърдена и от наши онколози. Най-голяма е вероятността да се получи през устата. В по-голяма опсаност обаче са мъжете, тъй като гениталите на жената пренасят по-лесно вируса.

„Рак на гърлото е лечимо заболяване, ако се открие бързо. Човек може да се пребори с него за цял живот, но лошото е, че симптомите не са от най-ясните.“ – казва д-р Александър Вълков. Именно в следствие на такава зараза през 2010 година Майкъл Дъглас се разболява от коварния рак на гърлото.

След определен контакт през устата с тялото на жена, на него му е открито заболяването, но известният актьор успява да се справи само за 6 месеца с болестта, подлагайки се на най-модерното и ефективно лечение.

„Убийственият код” на природата може да унищожи рака

Всъщност признаците за наличие на този вид рак са най-вече в гласа. Ако той отсъства или не е в нормално състояние в продължение на 10 или 15 дни, значи със сигурност не е наред нещо и има опасност от диагностициране именно на това заболяване. Честата кашлица също е сред симптомите за рак на гърлото.

Освен чрез HPV вируса, болестта може да бъде причинена от постоянна употреба на цигари и алкохол. Неслучайно много от пушачите и повечето алкохолици имат дрезгав глас, което е симптом за рак на гърлото. Предпоставка за заболяването е и лошата устна хигиена.

Почти всеки пациент, страдащ от този вид рак, има много зле поддържани зъби, като в доста от случаите пациентите даже почти нямат останали здрави зъби. Причината е, че голяма част от хората не мият зъбите си поне два пъти дневно и консумират много вредни за зъбите храни.

5 ранни симптома за всички видове рак

Оралният секс е често практикуван от хората. Почти всеки човек, имащ интимни отношения, практикува подобен вид любов. Затова опасността от рак на гърлото грози почти всеки, като по-застрашени са мъжете. Лекарите предупреждават, че даже кондомът не е напълно сигурно средство против рак на гърлото, но намалява значително риска.

В 80% от случаите HPV сам изчезва, като човешката имунна система успява да се справи с него. Има обаче едно 20%, когато вирусът остава и по този начин се превръща в предпоставка за рак на гърлото.

Заболяването винаги е по-добре да се предотврати, отколкото мъките за преодоляване на последствията от него. Не трябва да забравяме превантивните мерки, така рискът от рак ще намалее.