Шокиращ обрат претърпя процеса за убийството на Десислава Стоянова, която издъхна в адски мъки на 19 юни т.г. в Созопол. Разследващите още в първите часове привлякоха като обвиняем брат й – Борислав Стоянов, по прякор Хлебаря, който направи самопризнания и случаят се смяташе за приключен.

Днес се проведе първото заседание по делото, а твърденията на 55-годишния мъж бяха меко казани скандални. Той се отрече от показанията си и каза, че ги е дал под натиск в Пето РУП. Тогава имал високо кръвно, бил лабилен и буквално изнуден от полицаите да поеме вината, твърди днес Стоянов.

От думите на защитника му адв.Георги Бончовски стана ясно, че те настояват на се приемат показанията на един от свидетелите, който според защитата бил пияница и думите му нямали тежест. 

Адв.Бончовски настоя като доказателства да се приложат и камерите от видеонаблюдението на Созопол на 17 юни, защото щели да докажат, че Боби Хлебаря се прибрал в дома си след часа на убийството – 9:30 часа.

За следващото заседание, което ще се проведе на 10 декември ще бъде разпитана съседката Красимира Станчулова, която според защитата ще даде допълнителни показания за убийството. Ще бъде изгледани и видеозаписите от входа на Созопол.

Борислав Стоянов или Боби Хлебаря е добре познат в Созопол. Някога 55-годишният мъж е бил една  от силните фигури в морското градче, държал е местния хлебозавод, въртял е ресторанти и бизнесът му е процъфтявал. Страстта  към хазарта обаче го срива, коментират местни жители. Само до преди два дни той е бил продавач-консултант в магазина на жената, с която живее на семейни начала и от която има тригодишно дете. Двамата изплащат сградата, в която е магазинът и която обитават. Именно отварянето на търговския обект според прокуратурата става мотив за жестоко зверство – смъртта на Десислава – сестрата-алкохоличка на Борислав.

 „Мотивът за агресията на Борислав е, че Десислава не е отворила магазина навреме. Брат й е отговарял за него, я тя е помагала понякога. Побоят е станал между  9ч. – 10ч. сутринта на 17-ти юни. Ние разбрахме за него от данните от аутопсията, след като жената почива в болницата  на 19-ти юни”, заяви преди време прокурор Андрей Червеняков. При аутопсията съдебните лекари установяват, че  Десислава е с разкъсан жлъчен мехур и черен дроб. Заключението е, че това може да се предизвика вследствие на силен удар с твърд предмет, ритане или юмрук  в дясното подребрие, довело до остра чернодробна недостатъчност.

 Според държавното обвинение Борислав е удрял с  ръце и крак Десислава в корема, въпреки че е знаел, че тя има цироза на черния дроб. Така мъжът е проявил непредпазливост и  не е предвидил последствията. Нещо повече - той не е казал на екипите на Бърза помощ за побоя, което е можело да помогне за лечението й, премълчал е и пред полицията в Созопол.

 Докато прокурор Червеняков четеше мотивите, с които искаше най-тежката мярка задържане под стража за Борислав, едрият мъж, облечен с изцяло черни дрехи,  започна да го гледа втренчено, да се усмихва и да клати глава. Ппламенната защита на Борислав бе поверена на адвокат Стефан Първанов от Софийска адвокатска колегия. 

Адвокат Първанов  демонстрира, че познава в пълни детайли цялата житейска ситуация и отношенията между брата и сестрата.  Дори сподели, че е единственият адвокат в България, трансплантиран след цироза на черния дроб и, че и без допълнителни удари при това заболяване е възможно дробът  да се пръсне.

„Десислава е имала тежка степен на цироза, сама по себе си с или без други травми, тя е криела риск черният дроб да се пръсне. Тя е живеела на третия етаж,  при огледа там са открити празни и пълни бутилки, счупени чинии. Имала е ТЕЛК, но е продължила с употребата на алкохол. На нейния етаж е имало  повърната жлъчна течност. Борислав и Десислава са имали  дискусия, карал се е с нея да не пие, но тя е продължавала. Брат й е бил събуден от приятел на неговата сестра,  защото е била в тежко състояние. Брат й е повикал линейка, но  тя се подписва, че не иска да я взимат. След това Борислав  вика втора линейка, а медикът й поставя инжекция против повръщане”, заяви на предходното заседание през юни адвокатът.

 В съдебната зала Борислав заяви, че отивайки в полицията вдига високо кръвно налягане, което е измерено от екип на Бърза помощ – 220:110. Мъжът каза, че страда от онкологично заболяване и има постоянен кръвоизлив след незарастваща рана. За това обаче не бяха представени документи, заради краткият срок.

Когато Борислав взе думата настъпи пълен обрат във версията.

 „Твърденията на прокурора, че съм действал жестоко спрямо сестра си са лъжа. Тя излезе сама, беше спокойна, качи се горе. Казвах й как можеш така? когато пиеше беше агресивна. Аз отблъснах яда й. Преживявам някакви чужди хора да ми казват, че съм пребил сестра си. Аз лично й спасих живота след тежко пиянство, сигурно, защото съм изверг, нали? Падна, търкаляше се, закарах  я в болницата в „Меден рудник””, каза Борислав.

Той сподели, че в злощастния ден е повикал трима различни медици, но е нямало как да ги предупреди за нещо, което не е извършил, защото не я е удрял. Десислава се оплаквала от болки в корема, затова той им казал да проверят корема и главата.

 „Защо съм й казал „пияна свиня”. Така съм го усетил на момента, казал съм го, но това не значи, че не я обичам. Дори не зная дали е погребана, за което ми е много мъчно. Тя е  алкохоличка от 16 годишна. Имаше некроза на черния дроб, което е по-тежко от цироза. След детето ми тя ми е най-близкото същество. Взех я при мен, за да може, когато хване детската ръчичка, да се откаже от алкохола”, добави емоционално Борислав.

Пред съдия Петя Георгиева през юни той се отрече от показанията, че е ритал Десислава в корема. „С такова кръвно не съм знаел какво подписвам”, допълни мъжът.

Какво точно се е случило, за да се стигне до битовата драма и кой е виновен, ще реши съдът. Това обаче е поредният случай, при който подсъдим се кълне, че е обичал жена, която е убита. Макар да става дума за различен вид любов и привързаност, Десислава е поредната жертва за това лято.