24 незаконни постройки бяха съборени в съществуващо от две десетилетия незаконно циганско гето в крайния старозагорски квартал "Кольо Ганчево“. Малко след 7 часа тази сутрин багер влезе сред бараките, о махалата беше блокирана от тежко въоръжени полицаи с каски и щитове.

Живеещите в района трябваше да удостоверяват адресната си регистрация с личните карти, за да бъдат допуснати до домовете си.

До принудителното премахване се стигна след продължила почти две години административна процедура за общо 58 постройки, половината от които били съборени доброволно от обитателите им още през м.г., коментира инж. Ангел Стоманярски, началник-отдел "Контрол по строителството“ при община Стара Загора.

Бараките, някои от които с масивни основи, са били вдигани по различно време. Няма улици, канализация, течаща вода и съответно адреси. По неизвестен начин обаче е прокарано осветление, така и не станало ясно на чие име и по какъв път е открита партида за заплащане на тока.

Обитателите на гетото мълчаливо товареха мебелите и покъщнината си на каруци, за да се изнесат при приятели и роднини в града и околните села. Никой от тях не пожела да коментира случващото се под погледите на полицаите от кордона. 

снимки: Монитор