Избягалият бивш македонски премиер Никола Груевски в момента се намира във вилата на унгарския премиер Виктор Орбан, след като първата си вечер в Унгария е прекарал в хотел „Коринтия“ в Будапеща, съобщава на базата на собственото си разследване скопският телевизионен канал „1 ТВ“.

В четвъртък екипът на медията, заедно със своите информатори в унгарската столица, ще посети всички места, където би могъл да бъде Груевски, а от тях вече са разбрали, че преди да замине за вилата на Орбан, първата вечер е преспал в хотел „Коринтия“.

Предполага се, че когато се поиска политическо убежище, докато органите не разрешат, кандидатът, който и да е, ако се придържа Унгария към Европейската конвенция, трябва да бъде изолиран в домашен арест, а не да се разхождат като свободен гражданин.

По-рано унгарските власти съобщиха, че не коментират, докато не приключат всички процедури, което индиректно потвърди, че Груевски е потърсил убежище.

Възниква въпросът дали Груевски е достъпен за македонската дипломатическа представителна служба, а бившият премиер е търсен също и от Интерпол, защото вече има издадена международна заповед за арест за него. Интересен въпрос също, според „1 ТВ“, е с чия помощ Груевски е минал през Сърбия до Унгария.

За повече отговори журналистката Кристина Атовска я чака с ново обаждане от Будапеща в новините в 10 часа, посочва медията.