Бившият премиер на Република Македония Никола Груевски, който избяга от страната и поиска политическо убежище в Унгария, се намира във вилата на унгарския премиер Виктор Орбан, след като прекара първата вечер в Унгария в хотел "Коринтия" в Будапеща, научава македонската телевизия 1ТВ от свои източници.

Груевски снощи бе обявен за международно издирване.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви, че докато продължава процедурата за одобряване на убежище, Груевски не може да бъде екстрадиран. Единственото правилно решение е искането за убежище да бъде отхвърлено и Груевски да бъде екстрадиран в Република Македония и да си изтърпи присъдата, каза Спасовски за телевизия Канал 5.

Той добави, че не само е чудно, но е и жалко страна член на ЕС да бъде мястото, в което е дошъл осъден за престъпление бивш премиер на Република Македония. "Недопустимо е страна член на ЕС да оказва подкрепа на такива лица", каза Спасовски.

Съпругата на Груевски Боркица и майка му Надежда не са с него в Будапеща. Те са в Република Македония и са позволили на полицията да го потърси в домовете им, съобщи също така министър Спасовски по Канал 5 снощи, предаде БТА.

И Боркица, и майката на Груевски позволили вчера на полицията да провери домовете им и било установено, че Груевски не е там.

Спасовски уточни, че Груевски, който е в Будапеща и поиска политическо убежище в Унгария, не е избягал по въздушен път, а е минал границата незаконно, през зелената граница, която според министъра не може да бъде херметически затворена.