За първи път Пловдив ще бори снега тази зима по нова технология, съобщи директорът на "Чистота" Иван Стоянов. "Вместо да ръсим суха сол по пътищата, правим разтвор 3:1 вода и калциев дихлорид. Течността се поставя в резервоара на машината и тя разпръсква овлажнената сол. По този начин снегът се стопява по-бързо", обясни Стоянов.

На 15-и в двора на "Чистота" ще бъде направен преглед на техниката за зимното дежурство. Комисия с представители на КАТ и общината ще огледат машините. Тази година в битката с преспите ще действат 26 разпръсквача, 55 снегорина и 5 челни товарача. Зимното дежурство ще започне около началото на декември. За всеки автомобил се заплащат 3,60 лева на час, като дежурството продължава до началото на март. "Техниката в сравнение с предишни години е намалена наполовина, без това да влияе на качеството.

Просто е създадена по-добра организация", посочи директорът на "Чистота". Той уточни, че имат в наличност 3500 тона сол. За целя сезон се харчат близо 4800 т. От въпросния калциев дихлорид на склад пък имало 60 тона. "Щом завали, трябва да се реагира до 30 минути. При работа заплащането на машините се извършва според извършената дейност, която се фактурира", поясни Стоянов. Той увери, че за 12 януари, когато е откриващото събитие за европейската столица на културата в Пловдив, е мобилизиран целият персонал от 700 души.

Чистачките са инструктирани да са на бойна нога и при сняг да действат първо по тротоарите и стълбите на подлезите. Предвижда се стълпотворение от хора на бул. "Цар Борис Трети", където ще бъде издигната 25-метрова сцена. "Не знаем каква е прогнозата за 12 януари, надяваме се да е благоприятна", коментира Стоянов.