В късния следобед имахме среща с министър-председателя за това, което смятам да предложа, във връзка с напрежението в обществото около цената на горивата, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

"Това са изменения в Наредба Н-18, по-известна като Наредбата за касовите апарати, с които ще задължим всеки един търговец на дребно на горива, когато издава фискален бон, да посочва на отделен ред акциза, ДДС и цената на горивото без акциз и ДДС. Можем да отидем и по-напред, като включим в касовата бележка и посочване на търговската надценка на горивата", обясни Горанов пред бТВ.

Според него тази мярка ще допринесе за по-голяма прозрачност в ценообразуването на горивата в страната ни.

Горанов счита, че с тези законодателни изменения претенциите и притесненията на хората дали пазарът работи или има негласни споразумения или картел, ще бъдат по такъв начин показани в касовата бележка, че всеки човек ще може да сравни ценообразуването на горивата у нас с това в други държави членки на ЕС или в държави производители на петрол.

"Ще посочим в касовата бележка колко е за държавата и колко е за търговеца от цената на горивата“, обясни идеята финансовият министър. Той посочи, че такава практика вече има, например във фактурите за тока или за топлинната енергия има подробна разбивка на ценообразуването. Владислав Горанов каза още, че акцизът върху течните горива в България е най-ниският възможен, според европейския регламент.