Депутатът от ГЕБ Тома Биков коментира като горещ въпроса за национален митинг на ГЕРБ в подкрепа на правовия ред и срещу подмяната на вота на поддръжниците на партията, даден само преди година и половина на парламентарни избори. По думите му сред тях подобен въпрос е назрял отдавна, но партията се опитва да охлажда страстите, за да не се стигне до граждански сблъсъци. Ето какво разкри Биков пред ПИК.

- Г-н Биков, как ще коментирате идеята ГЕРБ да свика митинг на привържениците си в защита на конституционния ред, който беше атакуват от метежници тези дни, окупиращи в разрез със закона магистрали и гранични пунктове? ПИК я изложи днес в свой коментар, а и колегата ви Георги Марков обясни защо е важно да се случи това.

- От името на ГЕРБ не мога да говоря, но от свое име ще кажа, че привържениците на ГЕРБ отдавна са на ръба сами да го направят. Хората са изключително напрегнати и не са никак малко. Ние се опитваме през цялото време на различни протести, за които се вижда какви са, да се опитваме да ги успокоим и да обясним, че една такава остра конфронтация на улицата няма да доведе до нищо добро.

От другата страна обаче по никакъв начин не получаваме подкрепа за опитите ни да запазим гражданския мир. Положението е доста тежко в това отношение и тези гласове, които призовават в редиците ни да се излезе на улицата, стават все повече.

Георги Марков изразява не просто своето мнение, но и на доста членове, избиратели и поддръжници на ГЕРБ, защото ние депутатите общуваме с тях. Тези хора са наистина възмутени и виждат как техния избор някой иска да го подмени чрез нелегитимни средства. Това е подмяна на вота на повече от милион и половина души. Не са 200 човека на улицата.

Това се отнася и за хората, които подкрепят патриотите и предполагам, че те ще кажат същото.

Сред този над милион и половина вече има доста хора, които са на ръба и те да излязат на улицата. А случи ли се това, вече минаваме в друг етап.

- Вие се опасявате от граждански сблъсъци, но в крайна сметка идеята е това да бъде именно митинг в подкрепа на конституционния ред, който в момента е сгазен от тези хора, блокиращи държавата. Още повече, че така или иначе вече се стигна до такива сблъсъци, защото на обикновените хора им писна да висят в задръствания…

- Точно така, защото това, което се опитват да направят определени кръгове е в противоречие с конституционния ред. Затова разбирам напълно тези хора и призивите им.

През цялото време ние демонстрираме търпение, защото носим отговорността за управлението на държавата. Но не виждаме никаква отговорност от другата страна, а точно обратното - изказват подкрепа.

Трябва ли да запалим държавата, заради няколко човека, които са в ареста? Това ми се струва доста глупаво. Тези процеси са предизвикани от фактори, които са извън конституционния ред. И това, че хора, които заемат институционални постове участват в това нещо, е техен сериозен проблем. И ако са направили този избор, рано или късно ще понесат отговорността за това.

- Как си обяснявате подкрепата на БСП и президента Румен Радев за тези метежи?

- Какво означава да блокираш магистралата и да оставиш хиляди хора с часове да стоят и да чакат, защото ти нещо организираш? Това има организационен център и проблемът е именно в това кой е той. Какво означават посланията им „подкрепяме”? Ако БСП и ДПС, или други субекти, излязат и кажат, че стоят зад това, би било разбираемо. Но когато организационният център е скрит, положението става опасно и това допълнително качва напрежението сред нашите членове и симпатизанти, които също имат право на свое мнение.

Ние не можем до безкрай да ги успокояваме и да им казваме, че е опасно да излязат на улицата, за да пазим правовия ред. А в следващия момент те отново и отново биват провокирани от хора, сред които видяхме, че има и криминално проявени.

- Няколко такива показахме и в ПИК - това са хора с криминални регистрации, дела и присъди. При това положение не трябва ли да се намеси по-твърдо МВР и службите да направят анализ кой стои зад това?

- Разчитам, че те го правят така или иначе, защото те са органите, които да следят за спазване на обществения ред. Подобни действия са конфиденциални и се надявам, че са в течение на тези процеси. Защото в крайна сметка това не удря правителството или управляващото мнозинство, а всеки, който се прибира например в неделя от някъде и е блокиран на пътя с часове. Именно това явно е целта на тези криминално проявени, които искат да създадат хаос и в рамките на този хаос да изплуват определени субекти.

Не казвам, че всеки, който протестира е такъв, но ядрото на тези провокации е такова и цели хаос и сблъсъци. Убеден съм в това и е въпрос на време да го направят.

Друг е въпросът, че ние като управляващо мнозинство трябва да бъдем изключително единни и решителни в отговора си към тях.

Ако има такова решение за митинг, то трябва да бъде взето от партията и парламентарната група. Моето лично мнение е, че ако въпросът е кой може да извади повече хора на улицата, ние можем много повече. И можем да го направим сравнително бързо, като се има предвид, че ГЕРБ е доста организирана партия.

Но това е тръгване по един път, който не е никак лек. И ако някои хора си мислят, че могат да направят едно и също нещо два пъти, трябва да знаят, че по веднъж се получават такива неща.

- Да предизвикат оставка на правителството чрез протести ли?

- Имам предвид опити за дестабилизация на държавата, каквито имаше през 2013 г. После се видя тогавашните протестиращи кой къде отиде. Голяма част от тях се включиха в движението на Николай Бареков, които бяха борци за свобода. А на власт дойдоха БСП и ДПС.

- Това ли се цели?

- Естествено. Кой в момента би дошъл на власт, ако не ГЕРБ – отново ДПС и БСП, няма друг. Но ако опозицията действително не участва в това, се надявам да се разграничи от тях, защото са неконституционни и нарушават законите, правата на голяма част от гражданите, а освен това и подмяна на вота на българските избиратели, даден само преди година и половина.

Не знам обаче как БСП и ДПС си мислят, че ще управляват държава, която се намира в хаос и в разпад, ако се стигне до граждански сблъсъци и ескалация на напрежението. Нека да мислят по-спокойно в тези сложни времена.