Заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс представя доклада за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. Годишният доклад ще отчете сериозен напредък на страната ни по всички шест показатели от областта на правораздаването и вътрешния ред, които Брюксел наблюдава.

В същото време Еврокомисията няма да отправи допълнителни препоръки извън 17-те в предишния си доклад.

Не така положителен е докладът към съседна Румъния, и това ще е заради политиката на управляващото ляво правителство в областта на антикорупционните мерки.

Докладът отбелязва стабилният напредък на България към изпълнение на препоръките. Някои се считат за изпълнени, други са близо до целта. 3 от 6-те за България показатели се считат за временно затворени. Ако тази положителна тенденция продължи и България поддържа темпото за реформи по убедителен начин ЕК е убедена, че процедурата ще приключи преди края на мандата на тази комисия, обяви Тимерманс.  Важно е България да продължава и работата не трябва да спира, за да сме сигурни, че гаранциите са налице, за да няма връщане назад, заяви Тимерманс. 

По отношение на Румъния той обяви, че събитията от последните няколко месеца обръщат постигнатия напредък за последните 10 години. Има стъпки назад и това ни натъжава, заяви още той. Бихме искали Румъния веднага да спре прилагането на законите в областта на съдебната система, както и наредбите, това е съзвучно със съветите, които получаваме от съвета на Европа, Венецианската комисия и други. Тези закони трябва да бъдат преработени, посочи още той.

Нещо общо за докладите на двете страни - те разглеждат и въпроса за свободата на медиите и това влияе върху борбата с корупцията. Медиите трябва да могат да държат отговорни тежи, които държат властта. Това означава, че медиите не бива да бъдат подлагани на натиск, това е в устоите на една развита демокрация, заяви още Тимерманс. ЕК ще продължи да наблюдава страните и ще ги оцени преди края на мандата си, това е не за да ги накажем, а за да им помогнем, заяви още той.  В Румъния не виждаме никакъв напредък, тя се връща в идеите на миналото. Това е маратон, би било трагично, ако в последните метри маратонецът обърне посоката, в която бяга, заяви Темерманс. 

Ако България продължи да полага същите усилия, би могло механизмът да отпадне преди края на мандата на тази комисия. Това не е краен срок, а орентировъчен срок, заяви още зам.-председателят на ЕК.

Няма нито една държава, която да не среща предизвикателства в областта на правовата държава и корупцията, трябва да се работи непрекъснато, подчерта той.