Бързото развитие на фракинга в Щатите ще позволи на страната да изпревари останалите световни лидери в добива на петрол и природен газ в средносрочен план, пише Money.bg.

САЩ имат потенциал до 2025 година да допринасят за грубо половината от растежа на пазара. Това прогнозират от Международната агенция за енергетика, цитирани от Market Watch.

Според доклад на организацията за развитието на енергийния пазар, до 2040 година Щатите ще могат да доставят близо съответно 75% и 40% от петрола и природния газ на глобалния пазар в следващите шест години.

Сериозният растеж се очаква да бъде стимулиран основно от развитието на фракинга, което ще позволи на икономика номер 1 да удвои доставките си на черно злато до 9,2 милиона барела на ден около 2025 година.

"Революцията в добива на шисти продължава да разклаща доставките на петрол и газ, което позволява на Щатите да се отдалечат от останалите големи играчи и да се превърнат в най-големият производител в света", допълват от агенцията.

"До 2025 година близо всеки пети барел петрол и всеки четвърти кубичен метър природен газ в света ще идват от американския пазар", очакват експертите.

Именно фракингът беше причината за наводняването на пазара с американски петрол преди четири години, което доведе до рекорден спад на цените до 30 долара за барел от предишните нива над 100 долара за барел.