Община Пловдив ще започне постепенно да взима животни в зоопарка, за да могат те да се аклиматизират  преди откриването му, разказа зам.-кметът Розалин Петков. По думите му в момента се чака Акт 15 на трафопоста, а след това може да се рестартира строителството и на останалите части на зоокъта, пише plovdivtime.bg.

В момента той е стопиран на Акт 10, но от градските власти смятат, че за 20-30 дни може да бъде довършено всичко до Акт 15. След това ще се изчака решението по делото, за да вземе Акт 16.  Финалното дело от сагата ще се гледа в края на януари от Висшия административен съд, което означава, че до края на февруари трябва да има решение от магистратите. С други думи в най-оптимистичен вариант той може да бъде открит през март-април.  

Относно двете спрени обществени поръчки за закупуване на животни заради липса на интерес от страна на фирмите, Общината няма нужда да пуска нова. От градските власти са пуснали запитване до АОП, които са им отговорили, че няма нужда да правят обществена поръчка, тъй като животните са екзотични. Така животни ще се купуват с директно договаряне от различните купувачи.  Също така много животни от други зоопаркове в България, които са били договорени и с взимането на Акт 16 те ще бъдат настанени в новите си местообитания.

След като бъдат взети животните те трябва да престоят няколко месеца в новите си домове без да има посетители, за могат да свикнат.