Само който протестира - получава, така е при това правителство, коментира политологът Татяна Буруджиева  протестите по различни поводи в страната. Те могат да продължат, както видяхме 2013 г., година и половина, но не те събарят правителството. Правителствата се самосъбарят, както видяхме , че става у нас. 

Буруджиева коментира и казаното от управляващите от ГЕРБ, че протестите са опит за дестабилизизация и са дирижирани: Винаги от протестите може да се направи заключение, че са опит за дестабилизация, но истината е, че такива опити, ако можем да влезем в риторика, се случва там и тогава, и където има реални проблеми. 

Иначе няма как до такава степен да се контролира и манипулира обществото, че да излезе на улицата и да протестира за неща, които никак, ама никак не засягат неговия живот.  Така че аз бих казала, че това са проблемите, които породиха протестите. Единият е, разбира се, натрупалите се проблеми на гражданите в различни сфери и ние виждаме, че в различните градове акцентът на протестите е различен, но второто, което може да се каже и то обединява тези протести е, че общото впечатление и усещане, което се натрупва, за което сме говорили от много месеци, за това правителство е, че то е готово да решава проблеми, постигнати чрез протести, т. е. протестираш – получаваш и второто е, че в това правителство и мнозинство има един партньор, който непрекъснато клати лодката, поражда проблеми, поражда напрежение, поражда негативи и искания за оставки, които вече  са общонационални.

Всички, които поставят някакви конкретни искания, те ги поставят пред това правителство с идеята, че това правителство ще ги реши, ерго, социологическите данни както също говорят няма особено желание за смяна на това правителство. А протестите ще си продължават, защото това е начинът да си постигнеш резултата с това правителство.

Буруджиева определи като важен акцент друг аспект: Трябва да си отговорим на въпроса, че хубаво, каквото и да обещават на народа, т. е. дори управляващите да се подлъжат да обещая на хората по-високи доходи, повече от дадените им пари, кажете ми в крайна сметка откъде и как  ще ги намерят тези пари. В крайна сметка догодина е последната година на еврофондовете и ние знаем каква е ролята на свежите европейски пари, структурните фондове приключват за България, какво се договаря и от тук е изключително важният въпрос какво прави правителството и как се договаря и в следващия бюджет какви ще са парите за България. Иначе безкрайно много може да ни обещават политиците пари и доходи, но трябва да сме наясно, че това е един огромен, важен и влиятелен ключ към тази доходи, какво и как ще се  договори в европейския бюджет. А нега ние седим и се надцакваме включително и с протести. Те могат да продължат, както видяхме 2013 г., година и половина, но не те събарят правителството.

Според Буруджиева, предсрочни избори вероятно ще има следващата година, но не поради протестите, а заради проблемните коалиционни партньори.

За мълчанието на премиера Борисов беше лаконична:  Трудно е да управляваш под натиск.