В неделя в Източна Украйна бяха проведени изборите на двете самопровъзгласили се сепаратистки републики - Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР). Още преди регистрацията на кандидатите никой не се съмняваше, че победители ще бъдат ръководителят на ДНР Денис Пушилин и лидерът на ЛНР Леонид Пасечник, пише руският вестник "Комерсант".

Централните избирателни комисии на самопровъзгласилите се републики още от сутринта в неделя съобщаваха за изключително висока избирателна активност и опашки пред избирателните секции. ЦИК на ДНР заяви към 14:00 ч. местно време, че избирателната активност е достигнала 66 процента.

Властите на ДНР и ЛНР направиха всичко по силите си, за бъде избирателната активност висока, посочва "Комерсант". В избирателните участъци бяха организирани улични пазари, където се продаваха продукти със 70 процента намаление и се разиграваха томболи за билети за театър и ваучери за мобилни телефони. За дошлите на изборите заедно с родителите си деца имаше уроци по рисуване и оригами, флашмобове с танци и рецитиране на стихотворения.

Пред жителите на ДНР и ЛНР на практика не стоеше въпросът за кого гласуват. И в двете републики опоненти на досегашните лидери бяха слабоизвестни кандидати, а реалните представители на опозицията в ЛНР не се кандидатираха на изборите, а в ДНР не бяха допуснати до тях.

В Донецк кореспондент на "Комерсант" не успял да намери нито един човек, който да твърди, че е гласувал за кандидат, различен от Денис Пушилин, подчертава изданието. Повечето от избирателите заявили, че са гласували за Пушилин, защото просто не са познавали другите кандидати, а медицинска сестра от една от болниците в Донецк разказала, че трудовият колектив на болницата бил свикан от директора на лечебното заведение, който попитал: "Трябва ли да ви се обяснява за кого да гласувате?". По думите на сестрата всички казали, че няма нужда и че всичко е ясно.

Въпреки това сред избирателите имаше и искрени поддръжници на сегашния курс на сепаратистките лидери, посочва "Комерсант", цитиран от БТА.

"Да, ние съзнателно отиваме да гласуваме за бъдещето си. Преди лидер беше Захарченко, сега лидер е Пушилин. Щом Русия е заложила на него, значи може най-накрая да ни признаят", заяви пред "Комерсант" семейна двойка на над 50-годишна възраст.

Единствената възможност за изразяване на недоволство на тези избори беше да не гласуваш, пише руският вестник.

"Няма да отида да гласувам, защото не искам по телевизията да дават, че всички в Донецк подкрепят Пушилин", каза пред "Комерсант" пенсионерка от Донецк на име Марина.