Афганистанският президент Ашраф Гани потвърди вчера, че ще бъде постигнато мирно споразумение с талибаните, предаде Франс прес. "Въпросът не е дали, а кога" ще бъде постигнато мирно споразумение, заяви Ашраф Гани по време на видеоконференция във вашингтонския университет "Джон Хопкинс", където е преподавал, предава БТА.

"Всички войни трябва да намерят политически изход. Много малко войни, особени войните през 21 век, ще имат военен край", добави афганистанският президент. Гани, който ще се бори за втори мандат на президентските избори догодина, припомни, че през юни е било подписано безпрецедентно тридневно примирие между афганистанските сили за сигурност и талибаните. Освен това представители на талибаните тайно са се срещали с американци в Катар през юни, в рамките на усилията на САЩ да сложат край на най-дългата война в историята си, припомня агенцията. "На международно равнище има пълно съгласие между американското правителство и афганистанското правителство за напредък на мирния процес", обясни Ашраф Гани, който подчерта, че по-скоро Кабул, а не Вашингтон трябва да води преговорите с различните страни в конфликта.

Американската дипломация винаги е уверявала, че не иска да се ангажира в преки преговори с талибаните, отказвайки да замени афганистанското правителство, отбелязва АФП. Ашраф Гани сподели също разочарованието си от Пакистан, който подкрепяше режима на талибаните и е обвиняван, че ги оставя да извършват операции от неговата територия.