Седмицата започна със слънчево време в почти цялата страна. Температурите в понеделник сутринта бяха от минус 2 до 3 градуса в Западна България, 9-10 - в Източна. Следобед термометрите гониха 16-18 градуса.

Комбинацията от два антициклона в Централна и Източна Европа обаче създава условия за проникване на мощна доза хладен въздух от север-североизток. В същото време над Черно море се развива циклон, който ще донесе валежи, както в Северна Турция, така и при нас. Нахлуването на хладен въздух ще започне в сряда.

Освен застудяване, в четвъртък очакваме и слаби валежи. В планините, предпланинските райони и високите места на Източна България ще превали сняг. Съществена снежна покривка до края на тази седмица обаче не се очаква. Дневните температури в следващите 7 дни ще са от 10-12 градуса в началото на седмицата до едва 7-8 градуса в петък, когато се очаква да е най-студено.

Със слаб до умерен вятър днес от североизток ще прониква студен въздух. Над равнинната част от страната ще има ниска слоеста облачност и намалена видимост. На отделни места ще преръми.

Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 2 и 3 градуса, малко по-високи в източните райони. Максималните температури ще достигнат между 10 и 15 градуса, в крайните югозападни райони до 18 градуса, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за ноември – още малко ще се повиши.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, на места преди обяд и мъгливо. На отделни места ще преръми. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха ще достигнат 11 – 12 градуса. Температурата на морската вода ще е до  15 – 16 градуса. Вълнението на морето ще бъде между 2 и 4 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен, по билата силен северен вятър. Максимална температура на височина 1 200 метра около 8 градуса, на 2 000 метра – около 3 градуса.