Лидерите на самопровъзгласилите се за независими Донецка и Луганска народни републики - Денис Пушилин и Леонид Пасечник, утвърдиха позициите си след произведените вчера в Източна Украйна избори, предадоха Франс прес и ТАСС.

В ДНР оглавяваното от Пушилин движение "Донецка република" получава 72,74% от гласовете, а самият Пушилин печели 60,9 на сто.

В ЛНР оглавяваното от Пасечник движение "Мир за Луганск" получава 74,13% от гласовете, а самият Пасечник печели 68,3 на сто. В ЛНР са преброени всички бюлетини, а в ДНР 97% от подадените гласове.

Сътрудникът на руския президент Владимир Путин - Владислав Сурков, вече поздрави с победата на изборите Пушилин и Пасечник.

Киев разкритикува вота, а Западът обяви изборите за незаконни и противоречащи на минските договорености за Източна Украйна.

На изборите, произведени вчера, се гласуваше за "президенти" на ДНР и ЛНР и за "депутати" в местните парламенти. Изборните власти в двете самопровъзгласили се републики отказаха да съобщят точен брой на гласоподавателите.

(БТА)