Проблемът за затлъстелите деца е все по-глобален и мащабен. България не отстъпва в европейски мащаб на това. Диетологът и физикален терапевт доктор Силвия Паскалева коментира пред сутрешния блок на БТВ за правилата на здравословно хранени и начин на живот при децата.

„От най-ранна детска възраст трябва да възпитаваме децата в правилно хранене. Да ги информираме с примери за да осмислят и възприемат правилността и това, което е необходимо за организма – коментира доктор Паскалева. - Давайки на детето плод, който той обича, постепенно ще започне да го приема. Давайки му шоколад – ще започне да консумира шоколад. Не трябва да изключваме нещо, а правилно да насочваме децата към това, което е полезно.

Всичо това трябва да става под формата на игра, на атрактивно поднасяне на детето и то ще започне да консумира плода. Да покажем на детето, че например моркова е полезен и защо.

В детския организъм нещата трябва да са 50 на 50 съотношение сурова към готвена храна. При децата готвената храна трябва да е топла, прясна, не суха. Сандвичите за всеки родител са нещо много лесно, но не и здравословно. Има залитане по въпроса за това какво трябва да бъде съотношението при приемане на плодове и зелечнуци. Винаги се казва, че плодовете трябва да са повече, но е точно обратното - трябва да е две към едно в полза на зеленчуците.

В плодовете има, колкото и да са полезни, фруктова захар.Когато прриемаме голямо количество плодове, приемаме сериозни количества фруктова цахар.

Има плодове, които спокойно могат да се поднасят за десерт – ябълки например.

Зиматна е много важен сезон. Тогава организмът страда и липсата на минерали и витамини нараства. Нуждата е голяма от тях особенно в студено време. Тогава е също много важно да се приемат плодове и зеленчуци. Много пъти консервираното е много по-прясно от прясното. Например има много домати, които са гумени през зимата. И е много по-полезно да изядем консерва домати. Чрез храната можем да предпазим децата от редица заболявания. Това е много важно.

Все повече се отхвърля използването на антибиотици. По-селекетирано да бъде. Повечето лекари отхвърлят приемането веднага на антибиотици, тъй като това влияе на имунната система на детето. Преди антибиотиците е хубаво да се консултираме с лекар. Да се уточни кой медикамент точно ще повлияе,  а не да е започва с широкоспектърни антибиотици.

За здравословтното хранене обичам да казвам, че трябва да се започне стъпка по стъпка да се изграждат стереотипите и те постепенно ще се превърнат в навик. Изберете най-доброто и то постепенно ще се превърне в навик“.