„Жената трябва да е в добро физическо и психическо здраве и да е осъзнала необходимостта от по-голям бюст”, категоричен е доц. д-р Роман Романски – ръководител на клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Александровска”. А що се отнася до това колко кубика силикон да се налее в гърди, е личен избор, който зависи от усета за красота и естетика. Хирургът разказва за видовете импланти, как се поставят те, имат ли срок на годност и от какво зависи болката при интервенцията.

Кой може да коригира бюста си

Дори и да не са навършили пълнолетие, девойките могат да си увеличат бюста. Друг е въпросът дали са достатъчно зрели, за да са наясно точно какво си пожелават и дали няма да размислят след някоя и друга година. Затова мнението на доц. д-р Роман Романски е, че е разумно да са навършили 18 години, когато взимат такова сериозно решение, защото естетичните корекции не бива да се правят емоционално или защото е модерно. Още по-добре е гърдите да се коригират, след като жената е приключила с раждането на деца. Не е противопоказно да го направи и преди това, тъй като с изключение на един от методите за поставяне на импланти, може да кърми. Изисква се да е в добро физическо и психическо състояние. Не може да се подлага на интервенцията, ако страда от системно придружаващо заболяване, има анестезиологичен риск и операция трябва да се прави само по спешност. Други противопоказания няма.

Видове импланти

Имплантите се състоят от външна обвивка и са пълни или със силиконов гел, или с физиологичен разтвор. По-малко усложнения дават силиконовите протези. Те са с различна плътност (кухизивност) и това определя дали ще са по-меки или по-твърди. Имат кръгла и анатомична (капковидна) форма, а обвивката им може да е различна – по-грапава, гладка и леко матирана или абсолютно гладка.

„Силиконовите импланти, които използваме, са четвърто поколение и историята им датира от преди 30 години, разказва доц. д-р Романски. – Всички са давали определени дефекти или усложнения, което е налагало усъвършенстването на пълнежа и обвивката им. Другият вид импланти се пълнят с физиологичен разтвор по време на самата операция. Течността се вкарва през клапа и се раздува импланта, който представлява експандер (разширител). Той обикновено се слага, когато бюстът има необходимост не само от увеличаване, но и от повдигане, както и при пациентки, загубили гърдата си, след операция на злокачествен тумор. Има и други методи за възстановяване на гърдата, но това е друга дълга тема.”

Методи за поставяне

Имплантите се поставят по три начина – по естествената гънка на гърдата отдолу, който и най-често практикуваният и позволява най-добър контрол по време на операцията, под мишницата и през зърното, ако е достатъчно широко. Когато се използва техниката през зърното, задължително трябва да се предупреди пациентката, че е възможно да не може да кърми, защото се минава през жлезата. Ако имплантът се слага откъм мишницата няма противопоказания за кърмене, но има известни ограничения заради различните параметри на протезите. Някои са с едни и същи кубици като обем, но не са с еднаква форма – едните са по-изпъкнали на по-тясна база, а другите са на широка основа с по-нисък профил. Лекарят прави измерване и обсъжда с пациента желанието му да има „чалга вариант” - максимално голям бюст или по-дискретен.

Кога боли повече

Освен трите начина за поставяне на импланти, от значение е и къде вътре в организма ще се позиционират. Доц. д-р Романски обяснява, че има две позиции – над и под големия гръден мускул. И това къде ще са до голяма степен определя силата на болката. Поставени под мускула, протезите стоят по естествено, дават и по-малко усложнения, но това е по-болезненият вариант. Другият е като се поставят върху мускула. „Болката, която не е нетърпима, отзвучава най-много до 7 дни, в началото има и оток на тъканите, който се разнася до 3-4 седмици. Прави се и стягане с превръзка, за да се запази позицията на имплантите. На 10-я ден се свалят конците и два месеца денонощно се носи медицински сутиен без банели, който има огромно значение за оформянето и крайния резултат. По-стегната превръзка се прави, ако имплантите са сложени от под мишницата, тъй като риск на тази техника е те да се разместят”, разяснява хирургът.

Пациентите се проследяват в продължение на 5 седмици след операцията, на третия и на шестия месец. След това веднъж годишно трябва да правят контролни прегледи, като не е задължително те да са при пластичния хирург, ако няма видим проблем, който ги притеснява. Мамологът следи за рискове от тумори на млечната жлеза.

Усложнения след интервенцията

Всяко чуждо тяло, поставено в организма, се ограничава от собствена съединителна тъкан и може да се оформи капсула. Но до каква степен тя ще нарасне и дали ще създаде проблем, зависи от подбора на имплант за конкретния случай, каква техника се прилага, наличие на инфекция при интервенцията, както и индивидуалните характеристики на пациента, например как реагира на чуждо тяло. Когато капсулата прекомерно се разрасне, тя деформира импланта, което се нарича капсулна контрактура и е рискова в зависимост от степента. Първите две са незабележими, при трета може да има видима деформация, а при последната пациентката може да чувства студенина или болка, което изисква повторна интервенция. При имплантите с физиологичен разтвор пък след време клапата, през която се вкарва серумът, може да изпусне. Причините са или в стареенето й, или в различните „манипулации”, които се извършват върху гърдите. Изтичането на течността не е опасно за здравето, но деформира гърдата.

Има ли срок на годност

Лекарят казва, че след 10-12 години може да се наложат корекции или подмяна на имплантите. Не че нещо ще се случи нещо след този срок, но има възрастови промени, които водят до намаляване на еластичността на кожата, отпускане и т.н. Затова препоръката му е бюстът да се тунингова след раждане и кърмене. На пациентки без грам бюст се правят операции с уговорката, че след репродуктувния им период може да се наложи корекция, ако жлезата им нарасне много.

Намаляване на гърдите

При намаляването на бюста не се използват импланти. За доц. д-р Романски техниката, която се прилага, е по-предизвикателна, защото и по-трудно се постига добър естетичен резултат. При дами с огромен бюст, това представлява и медицински проблем, тъй като страдат от болки в гръбнака и врата заради тежестта.