Йеменските проправителствени сили, подкрепяни от военна авиация на коалицията, водена от Саудитска Арабия, в четвъртък напреднаха в град Ходейда, който е в ръцете на бунтовниците, информира AFP, цитира Фокус. Стотици хиляди цивилни са в плен на сраженията, които се водят по улиците на пристанищния град.

След седмица на интензивни битки в покрайнините на Ходейда с подкрепяните от Иран бунтовници, лоялистките военни части са достигнали до жилищните квартали.

Три военни източника съобщиха, че правителствените сили и техните коалиционни съюзници са почти стигнали до самото пристанище на Червено море, през което минават 80 на сто от йеменския търговски внос и специално цялата хуманитарна помощ, която идва от ООН.

Самолети на коалицията бомбардират позициите на бунтовниците и поне 47 от тях са били убити, по данни от болница, разположена в окупираната от тях зона. Пак по данни на медици, но в правителствената територия, убити са и 11 войника от про-правителствените сили.

През седемте дни на интензивни сражения са загинали вече 250 души: 197 от бунтовниците и 53 лоялисти. От неправителствената организация „Спасете децата“ съобщават за едно загинало дете, 15 годишно момче, което е умряло от шрапнелни рани извън града.