На необичайна и стряскаща обява за продажба се натъкна читател на TrafficNews.bg, който ни изпрати линк към една от популярните български платформи за покупко-продажби в интернет. Нестандартната оферта обаче беше достъпна едва няколко часа, след което беше премахната от своя автор или администраторите на сайта.

Ето какво е съдържанието на самата обява:

„Мъж на 23 години, клинично здрав, не пия и не пуша. Кръвна група АБ+. Продавам бъбрек на нуждаещ се човек. Телефон няма да оставям по разбираеми причини...“

Нашият екип успя да се свърже с автора на обявата - 23-годишен мъж от Пловдив, чиято самоличност ще запазим в тайна. На въпроса ни какво го е накарало да публикува подобна обява в интернет, пловдивчанинът сподели:

"Причините са две - недостатъчна информираност и финанси. В България няма как (по законен начин) да станеш донор на орган, ако човекът за лечение не ти е роднина. Също така няма как да се достигне до име на чакащи за трансплантация, които са хиляди. И реших да се пробвам в онлайн пространството. Е, бързо стана ясно, че е против правилата."

Младият мъж си задава въпроса защо по света се правят стотици, а на места - хиляди трансплантации на година, а при нас в България са стотина за над 7 години? И може би с право, тъй като по една или друга причина трансплантациите в България все още са тема табу. Но е любопитен въпросът какво е принудило и дали е толкова наложително един младеж в добро здравословно състояние на 23 години да се сдобие с финанси, давайки свой орган? Последва отговорът на младия мъж, в който той обяснява, че не иска да конкретизира защо е решил така. "Работата е, че има хора, които чакат лечение, и такива, които имат шанс да им помогнат, но нещо възможността да се осъществи комуникация между двете групи се губи."

От кореспонденцията ни до тук стана ясно, че 23-годишният пловдивчанин иска да дари бъбрека си, за да помогне на нуждаещи се от трансплантация и да популяризира практиката, добре позната в по-развитите страни. Но медицинските бюрократични спънки са го принудили да предприме този нестандартен, поне за нашите географски ширини начин - чрез интернет да продаваш части от себе си. И очевидно не финансовата част е водещият мотив в тази нестандартна обява. Както младежът сподели пред екипа ни, не иска нищо повече от това, което би трябвало да дава държавата. Покриване на операцията и сума за възстановяване. "Не съм тръгнал да изкарвам душите на хората. Всеки си решава... медикаменти, докато е жив, или нов орган.