Внук, родил се след смъртта на дядо си, който търси обезщетение за гибелта му в катастрофа. Този куриоз бе цитиран днес по време експертно обсъждане на темата преди гласуването на второ четене, внесени промени от депутата и шеф на бюджетна комисия Менда Стоянова в Кодекса за застраховане за лимити при обезщетенията за загинал при катастрофа, пише "Монитор". От медията припомнят, че в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов, в качеството си на председател на ГЕРБ, разпореди депутатите от партията да не гласуват внесените промени, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

На обсъждането стана ясно за бума на претенциите от близки на пострадали при катастрофи към застрахователите и Гаранционния фонд. Само за 3 месеца след решението на Върховния касационен съд (ВКС) за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение 728 наследника са предявили искове към застрахователните компании за 100 млн. лева.


101 души пък претендират за неимуществени вреди

при 49 ПТП-та пред Гаранционния фонд за обезщетения за суми между 100 и 200 хил. лева. Куриозен случай е

Менда Стоянова обясни, че внесеното от предложение, станало известно като „ценоразпис“ за смърт при катастрофи, не е подготвено от нея, а от от работна група с представители от изпълнителната власт. Таван от 20 000 лева обезщетение за близките на починал при катастрофа, предлага Стоянова с промени в Кодекса за застраховане. Сумата ще се изплаща на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Братът и сестрата на починалия може да получат 15 000 лева, а 5000 лева обезщетение по изключение ще се дава на други лица, които са създали емоционални отношения със загиналия.


„Над 300 дела са заведени след решението на ВКС,

което означава много пари, които ще трябва да бъдат изплатени сега и в бъдещето. Ако тези суми нарастват с прогресия, това означава, че в много скоро време пазарът ще повиши цената за гражданската и около 3,5 млн. водачи ще са засегнати. Има и друг вариант - в момента пазарът не печели от ГО, цената да не се променя, но тогава ще започнат фалити или неплатежоспособност“, коментира Стоянова.

По думите й текстовете са внесени, но те ще бъдат преработени, за да се стигне до балансирано решение. „Царят е гол и не зависимо, че упреците паднаха върху мен, някой трябваше да го каже“, допълни шефът на комисията. Депутатът от ДПС Йордан Цонев поиска актюерски отчети защо се повишава цената на ГО и покриват ли се обезщетенията от сегашните премии.

КФН има такива разчети преди тълкувателното решение на ВКС, обяви Владимир Савов, зам.-председател по застрахователния надзор на комисията. „Цифрите показват, че сегментът ГО е тежък, с годините от 2012 г.

 

се наблюдава увеличение на щетите,


ако резервите са били преди достатъчно, то през 2017 г. се наблюдава дисбаланс, особено при втора и трета група - при автобуси и товарни МПС-та. При леките автомобили премията е била достатъчна. Анализите са показали недостатъчност на резервите и средствата за обезщетения от 200 - 300 млн. лева. “Няма откъде да дойдат тези резерви без увеличение на премиите“, завърши Савов.

„Ще убиете кокошката“, така се обърна към адвокатите, които подкрепят решението на ВКС, шефката на Асоциацията на българските застрахователи Светла Нестерова. По данни на АБЗ за 3 месеца от решението на ВКС до момента подадените претенции са 318, от които 145 са постъпили по съдебен, 173 по доброволен ред. По тях 728 наследника са от новия кръг и исковете са на стойност 100 млн. лева. „Темповете на искане на обезщетения ще се засилват, колкото по-широк става дебата“, прогнозира Нестерова и допълни, че застрахователите се плашат от широкия кръг на претендиращи - баби и дядовци, внуци, лели и чичовци. „Искаме


лимити по един единствен компонент


- болка и страдание, където има спекулации“, каза още тя.

Омбудсманът Мая Манолова обяви предложените промени като опит да се посегне върху правата на българските граждани, ощетени от съдбата. „От цифрите става ясно, че проблем има след решението на ВКС, но не мога да се съглася, че той трябва да се стовари върху гърба на българина. От този дебат трябва да излязат две новини – предложението се оттегля и започва дискусия“, каза още Манолова.