Ботев разгроми с 8:1 тима на Витоша (Бистрица) в първи мач от 1/4-финалите за Купата на БФС при набор 2001. По този начин "жълто-черните" направиха сериозна крачка към спечелването на Купата на БФС и участието в младежката Шампионска лига. Срещата се проведе на базата в Коматево.

Двубоят стартира динамично, като и двата тима пропуснаха добри ситуации още преди 5'. Първо Иван Василев не намери рамките на вратата на "бистришките тигри", а впоследствие гостите отговориха с два удара отблизка дистанция, като при първия от десетина метра стражът на "канарчетата" Мартин Панев успя да избие встрани. В 10' "жълто-чените" откриха резултата. Габриел Земярски сложи топката на главата на Василев с центриране отляо и таранът не сгреши - 1:0. 8 минути по-късно домакините удвоиха след хладнокръвен изтрел на Димитър Тонев от близка дистанция, а асистенцията бе на Иван Василев. В ответната атака обаче Витоша върна едно попадение. Кристиян Гълъбов получи топката на пеналта и след финт шутира неспасяемо в горния ляв ъгъл на Панев - 2:1. В 29' Тонев може да увеличи аванса на своите, но ударът му с левия крак срещна напречната греда на гостите. Малко преди края на частта Ботев прониза съперника на два пъти в рамките на две минути. Първо Димитър Пройчев реализира с диагонален шут по земя от 20 метра, а след това Мерт Салимехмед порази целта след подаване на Земярски.

След почивката Ботев продължи с натиска си от първата част. Това даде резултат и още в 50 'Крис Добрев покачи резултата след индивидуален пробив и удар от 20 метра с левия крак. В 58' ситуацията за гостите от Бистрица стана още по-тежка, тъй като Иван Василев бе повален в наказателно поле и съответно потършевшия реализира за 6:1. След тези попадения "канарчетата" намалиха темпото, но запазиха контрола върху топката. В 74' пловдивчани изпуснаха отлична възможност за седми гол. Петър Итов бе изведен сам срещу Иван Ризов, но стражът се намеси отлично и бързо скъси дистанцията до своя съперник. В 86'Ботев получи правото да изпълнява още един наказателен удар и отново зад топката застана Василев, който отново вкара - 7:1. Две минути по-късно "канарчетата: стигнаха до ново попадение. Този то падна след заучено положение на пряк свободен и много добро изпълнение на Габриел Земярски - 8:1.

Реваншът между двата тима, който ще е протоколен,  е на 7-ми ноемрви.