Вече повече от месец няма ситуация в къщата, от която Роузи да излезе с ясното съзнание, че е разбрала всичко. Германката с казанлъшки корени има своя интерпретация за всичко и всеки, а днес извади на бял свят и своите объркани разбирания за някои от българските традиции и обичаи.

"Може ли да ви попитам нещо за България... За Спасовден?", обърна се към останалите съквартиранти моделката.

Тя реши да провери собствените си познания за стария български обичай Спасовден, с който меко казано втрещи Папи Ханс, Мира Добрева и част от останалите съквартиранти.

Добрева реши да блесне с познания за българските обичаи и разбирания за християнството и се впусна с охота да й разясни недоразуменията в разбиранията на бедната Роузи, която тотално беше изпаднала в недоумение стария български обичай Спасовден.

"Когато си вече омъжен... и така нататък... и не можеш да родиш... Събират се на един ден тези жени, който не могат да родят деца в гората и в тъмното и мъжете от селото... и каквото и да се случва там, просто да има бебе. И аз мисля, че това е ужасно...", изрази възмущението си моделката.

Мира Добрева реши, че някой трябва да обясни на Роузи повече Спасовден и се опита да й даде друга гледна точка за обичаят.

"Понеже християнството е миролюбива религия, то допуска едни празник, наречен Спасовден, в които никой не изнасилва никой. Отиват на Мегдана момите, вчесани с хубавите плитки и просто точно в този ден се смята, че мъжете не виждат това, което се случва... Разбираш ли - обърна се към Роузи тя, Дори мъжът допуска изневярата само заради шанса тя да роди от отробата си дете. И това е акт на оплождане  и единствената му цел е само оплождане. Не е с цел връзка, любов...", каза Мира.

Дори след обяснението на журналистката моделката не проумяваше как е възможно правенето на бебе да бъде цел за някого и продължи да изразява неуважение и привидна неприязън към старите български традиции и обичая Сапсовден.