Цял един век е отпечатан на лицето й. Сестра Конрада наскоро отпразнува 110-ия си рожден ден. Тя е най-възрастната монахиня в света. Живее в манастира в Нидервибах, германската провинция Бавария.

"Бог би трябвало да ме е забравил, защото все още съм тук", шегува се монахинята за най-важната фигура в живота й.

Когато Конрада се е родила в Бавария все още е управлявал Луитполд Баварски.

Сестра Конрада постъпва в манастира през 1930 г. От тогава, до днес, тя живее в манастира на доминиканските монахини в Нидерфибах в Бавария.

"Човек трябва да се доверява и да вярва, само тогава ще се развие манастирския живот", казва сестра Конрада пред "Bild".

И до ден днешен, 89 години след като е започнала да живее в манастира, графикът й е стегнат. Става в 6 часа, закусва в 7:30 часа - с пудинг или лебкухени (вид германски сладки - бел. пр.). И си признава, че обича сладкото, а любим десерт й било млякото с ориз и канела. След закуската й следват часове за учене на Библията.

Преди години тя е посрещала посетители в манастира, а след това е шиела дрехи. До 100-годишна е плетяла покривки за маса и дрехи.

След това обаче ослабнала сериозно, не усещала пръстите си и й било трудно да работи с шевна машина. Все още обаче копнее да помага.

За останалите обитателки на манастира сестра Конрада е като съвестта на обителта. Всеки ден те се молят, но ако е отворена грешна страница, сестра Конрада ще забележи веднага.

След 89 години в манастира сестра Конрада има една голяма любов - освен Бог, разбира се. Малкото чихуахуа Мукерл, който е само на 9 години, истинско бебе, в сравнение със собственичката си.

Всяка неделя стестра Конрада посещава литургията, а Мукеркл чака кротко до вратата.

Животът на 110-годишната сестра изглежда безкраен. Преди 15 г. лекар й казал, че няма да живее още дълго, но се оказал в грешка. За 110-ия си рожден ден тя е била посетена от епископа на Регенсбург, и сега с увереност казва, че го очаква и догодина. За 111-ия си рожден ден.

А тайната й за дългия живот? Вяра в Бог. И чаша червено вино!