Руският невролог д-р Павел Бранд, к.м.н. коментира новото направление, наречено антиейдж терапия, като акцентира на “магическото” мислене на хората, както той го нарича и тяхното желание да останат вечно млади и то, без да “си мръднат пръста”. 

“Открай време на човек му се иска да живее колкото се може по-дълго, оставайки при това млад и здрав. В предишни времена за целта са прибягвали до магически методи: пили са кръв от девственици, варили са си еликсир за безсмъртие, търсили са философския камък или жива вода... Но пак от вечни времена на хората им е станало пределно ясно, че вечен живот е невъзможен, но желанието да живеят колкото може по-дълго, се е запазило. Различните магически ритуали не давали значим ефект, затова пък на мястото на магията дошла науката. С помощта на медицината и екологията продължителността на живота се увеличи повече от два пъти. Казано накратко: какво повече ни е нужно? Но на човек вечно нещо не му достига! Сега на хората им се прииска не просто да живеят дълго, а освен това да си останат млади и изпълнени със сили. 

Разбирайки невъзможността за безсмъртие, те се опитват да запазят младостта си. Появиха се легенди за подмладяващи ябълки, фонтан на вечната младост и други не по-малко интересни методи за удължаване на младостта”. 

През последните 20 години антивъзрастовата медицина агресивно завоюва своето място на пазара. Вече не може да се хване броят на новите “лекарства” и методи за подмладяване, а се появяват все нови и нови. Витамини и коензими; антиоксиданти и биологичноактивни добавки; хормонотерапия и стволови клетки; препарати от плацента и извлек от различни части на тялото на едър рогат добитък... Това далеч не е пълният списък на странностите, които човек е готов да натъпче в себе си заради младост и красота. 

“Но най-важното е, да не се налага нищо да прави, а да си седи, ако може някъде на плажа, набивайки хамбургер с картофки, пийвайки чаша уиски и изпушвайки по 15-20 цигари на ден. Защо пък не? Учените нека не ни баламосват. Те през цялото време изобретяват, измислят нещо си там. Нека да поработят за благото на нашата младост и красота... Най-интересното е, че вярата във всички тези антиоксиданти и стволови клетки е най-яркият израз на магическото мислене. То принуждава уж умни и напълно обезпечени хора да харчат огромни пари за съвременни подмладяващи глупости. Учените така и не успяха да открият лекарство против старостта. За последните години така и не се появиха няколко значими изследвания с положителни резултати относно забавянето на стареенето. 

Определени успехи, несъмнено има. Но те касаят продължителността на живота, а не удължаването на младостта”, споделя лекарят. 

В крайна сметка тайната на активното дълголетие е простичка. Достатъчно е само да не пиете алкохол, да не пушите, по-малко да стоите на слънце, балансирано да се храните, редовно да се занимавате със секс и физкултура, да следите нивото си на желязо, да следите кръвното си налягане, кръвната захар, холестерола. И навреме да се обръщате към лекар специалист за лечение. 

И, разбира се, своевременно провеждайте скрининги за онкологичните заболявания. Това е всичко! Никакви вълшебни таблетки и чудо инжекции... Както виждате, никак не е сложно и най-важното, съвсем не е така скъпо, както антиейдж медицината... Но се изискват усилия и дори отказ от някои доста приятни радости от живота...