Тялото на убития журналист Джамал Кашоги е било открито в резиденцията на саудитския генерален консул в Истанбул. Това съобщи за РИА Новости председателят на турската партия „Ватан“ Догу Перинчек.

"Надеждни източници от службата за сигурност в Истанбул ми съобщиха, че тялото на Кашоги е било открито в кладенец, намиращ се в градина на територията на резиденцията на саудитския генерален консул", каза Перинчек.

По-рано медии съобщиха, че тялото на журналиста е било завито в килим, изнесен от с дипломатически автомобил от консулството и предадено на "местен съратник" - жител на Истанбул.

Кашоги беше наблюдател в американския вестник "Вашингтон пост" и от 2017 г. живееше в САЩ. Той изчезна на 2 октомври, след като влезе в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.

В продължение на повече от две седмици ръководството на дипломатическата мисия твърдеше, че журналистът е напуснал сградата. През нощта срещу събота държавните медии в Саудитска Арабия разпространиха съобщение на главната прокуратура на страната за това, че Кашоги е мъртъв, а смъртта му е резултат от случаен скандал със служители на консулството.

По случая са задържани 18 души. Саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви, че престъпниците са "превишили правомощията си".