Климатолог: Сбъркаха всички, застудява само за ден, после мека есен до 6.ХI. Само за три дни прогнозата за времето се преобърна тотално. И вместо очаквания сняг още преди края на октомври, сега е за топла и мека есен и в началото на ноември. “В петък всички метеоцентрове - и руските, и европейските, и американските, даваха сериозно захлаждане над европейската територия на Русия и от север към България трябваше да се смъкне студеният въздух”, обясни климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

“Въздушните маси трябваше силно да понижат температурите на 30, 31 октомври и 1 ноември. Дори и в понеделник температурите трябваше да бъдат ниски, а беше хубаво късно есенно време. Имаше спор между метеоролозите дали на 1000, или на 1500 м ще вали сняг, а 1 см падна на Черни връх. Тотално объркване Всички сбъркаха, не само ние”, каза още той.

Според новата прогноза сериозното захлаждане ще, от сряда, когато от Северно море ще се спусне студен въздух. Температурите ще се понижат с повече от 10 градуса и в четвъртък сутринта в Южна и Източна България ще бъдат 7 - 9°. Максималните ще са 10 - 15°. Те обаче ще тръгнат постепенно нагоре с 2 до 4 градуса. В петък след мразовито утро през деня ще гонят отново летни стойности. В събота, неделя и понеделник ни очаква топло време. “Просто не ми се вярва, че в София ще стане 24 градуса, тъй като ще има много силен югозападен поток, който на места по северните склонове на планините ще прерасне и във фьон - типично явление за преходните сезони”, допълни климатологът. В

исоките температури ще продължат поне до 5-6 ноември. “Не съм виждал такава промяна на прогнозата поне през последните 15 години, и то точно на 180 градуса. Трябваше да има сняг, спорихме дали в София ще се образува снежна покривка на 31 октомври, то се оказа, че тогава може да очакваме температури, близки до абсолютния максимум за този ден за 100-годишен период”, коментира още проф. Рачев.