Американското правосъдие отвори вчера гореща линия за жертвите на католически свещеници педофили във Вашингтон, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Преди седмица архидиоцезът на Вашингтон публикува списък с 31 имена на духовници, за които се твърди, че са замесени в подобни случаи през последните 70 години.

"Жертвите на педофилски посегателства, извършени от свещеници в църкви, училища или на друго място" в столицата, могат да се свързват с горещата линия, посочва в изявление на федералната прокуратура във Вашингтон. "Всички свидетелства ще бъдат разглеждани" от специален екип, който ще определя дали има основание за наказателно преследване, се казва в изявлението. Подчертава се, че на нуждаещите се могат да бъдат давани съвети и оказвана помощ.

Архидиоцезът на Вашингтон е опетнен от последиците на скандала със свещеници педофили в Пенсилвания. Прокуратурата на Вашингтон публикува през август резултатите от разследване, в което бяха разкрити случаи на повече от 300 свещеници педофили. Техни жертви са станали най-малко хиляда деца. Докладът компрометира 77-годишния архиепископ на Вашингтон Доналд Уърл, който бе обвинен, че е потушавал скандала, докато е бил епископ на Питсбърг (щата Пенсилвания) в периода 1988-2006 г. Папа Франциск прие оставката му в средата на този месец.

Впоследствие архидиоцезът на Вашингтон публикува и имената на 31 свещеници, срещу които са били предявени "правдоподобни обвинения в сексуален тормоз срещу деца". Седемнадесет от свещениците в списъка са починали, а девет от 14-имата живи са осъдени. Другите петима вече не са свещеници.