Международно известната крава-беглец Пенка очаква теленце, похвали се собственикът й Иван Харалампиев. Кравата е заченала преди около месец след изкуствено осеменяване, като рожбата й се очаква да се появи на бял свят през месец май следващата година.

„Това теленце го очаквахме много дълго време. Знаете, че когато кравата избяга в Сърбия тя беше бременна, но пометна. Сега обаче се надяваме най-накрая да се радваме на рожба от нея. Животното е изключително спокойно и не спираме да му се радваме. То от няколко месеца обитава животновъдния обект в село Мазарачево“, казва със задоволство кюстендилският фермер.

По негови думи интересът към животното не стихва от страна на хората. Сред последните картички и писма, които получил Харалампиев било това на възрастно семейство от Германия. „От там ми пише вече трето семейство. Изпратиха даже 50 евро да почерпя Пенка. Поканих хората да ни гостуват, защото за мен човещината е водеща. Още повече, че десетки хора бяха трогнати от съдбата на Пенка“, разказва Харалампиев.

За предстоящото ново попълнение във фермата си, той все още не се е спрял на конкретно име. „Много ми се иска теленцето на Пенка да бъде кръстено на първия човек, който се застъпи за нас и дойде на място при мен в Копиловци. Това е британския евродепутат Джон Флак. Защо не теленцето да бъде кръстено на него. Още тогава разбрах, че той обича животните, все пак произхожда от фермерско семейство“, обяснява още Харалампиев.

5 месеца след международния скандал около изчезването на кравата беглец, собственикът й не спира да обжалва, издадените му наказателните постановление. Вече е факт и едно спечелено дело от негова страна срещу Областна дирекция по безопасност на храните - Кюстендил. Иван Харалампиев беше глобен с 500 лв., заради това че Пенка не е открита в изолатора в кюстендилското село Копиловци, а на 100 метра от него. Актът за възбрана бил наложен на 25 май тази година, като две седмици по-късно инспектори от ОДБХ влезли в помещението за отчитане резултатите от извършено изследване за туберкулоза на животното. В последствие се установило, че Пенка се намира на около 100 м от обособеното помещение за изолация. На Харалампиев бил съставен и акт, който обаче той отказал да подпише. 

Последва дело в Районния съд в Кюстендил, който отмени издаденото наказателно постановление на Харалампиев. Причина за това стана липсата на подпис от страна на фермера, което съдията по делото счете като процесуален пропуск.

„Не спирам да се боря, имам още две дела, които предстоят. Надявам се и тях да спечеля“, обяснява още фермерът от Кюстендил. 

Припомняме, че кравата-беглец Пенка придоби международна слава, след като изчезна от животновъден обект в село Мазарачево на 12 май т.г. Две седмици по-късно тя беше открита в съседна Сърбия, а връщането й отново в България беше равносилно на смъртна присъда. Първоначално беше обявено, че Пенка трябва да бъде умъртвена заради това, че е пребивавала в страна, която не е членка на ЕС, но след като беше дадена гласност на случая и хора от цял свят се застъпиха за спасяване живота на кравата, властите я помилваха.