Звучи като страшен филм на ужасите и все пак е брутална реалност. В събота сутринта Саудитска Арабия потвърди, че е отговорна за смъртта на журналиста Джамал Кашоги.

Спорът в Саудитското консулство в Истанбул (Турция) бил излязал извън контрол. Обаче записите на турското разузнаване доказват, че Кашоги е бил измъчван от екип убийци.

В Истанбул той е искал да се ожени за годеницата си, турската студентка Хатидже Дженгиз. На 2 октомври той е искал да вземе необходимите документи от консулството на Саудитска Арабия, а сватбата е била планирана за следващия ден. Неговата годеница го придружава. Тя взема мобилните телефони на Кашоги и го чака пред вратата, но не знае, че никога повече няма да види отново годеника си.

В 3:15 часа на летище "Ататюрк" в Истанбул пристига частен самолет от Рияд. На борда на двумоторния частен самолет Gulfstream IV на саудитската чартърна компания Sky Prime Aviation Services са деветима мъже от отряд на смъртта, с една мисия - Кашоги. Втори самолет достига града на Босфора в 17:15 часа.

Общо 15 души, дванадесет от които с връзка със саудитските тайни служби, пристигат в Истанбул. Почти всички са с дипломатически паспорти, багажът им не минава проверка.

В 13:14 часа Джамал Кашгоги влиза в генералното консулство на Саудитска Арабия. Според турските следователи агентите го повалят и вкарват в кабинета на консула Мохамед ал-Отайби. Когато той протестира, му казват, че ще го убият. Саудитските мъчители започват работата си.

Предполага се, че на журналиста са отрязани няколко пръста. По време на седемте агонизиращи минути писъците му са чувани дори на първия етаж. След това му е инжектирано неизвестно вещество и виковете са заглушени. Впоследствие д-р Салах Мохамед ал-Тубайги, следовател и главен съдебномедицински лекар в саудитските служби по сигурността, е нарязал Кашоги с... трион. Той е носил слушалки, слушал е класическа музика.

Твърди се, че всичко може би е записано от Apple Watch на жертвата, но експерти смятат, че това е малко вероятно. Може би турците са подслушвали консулството, но поне засега не желаят да публикуват всичко. 

Докато Хатидже Дженгиз нетърпеливо чака годеника си, черни лимузини Mercedes и Mercedes Vito с потъмнени прозорци напускат консулството в 15:08 часа. Колите с дипломатически номера пътуват до частната резиденция на консула, а за 450-те метра до улица "Меселик" 23 са им нужни две минути.

Двата Learjets напускат Истанбул в 18:30 и 22:45 часа. В полунощ Дженгиз се обажда на Ясин Актай, съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и един от най-старите приятели на Джамал.

Четири дни по-късно изчезването на журналиста Джамал Кашоги става обществено достояние. Саудитците настояват първо на версията, че той е напуснал консулството незасегнат. Консулът разходи журналисти из къщата си.

Седем дни след изчезването на журналиста саудитските власти разрешават на следователите да влязат в консулството - на 9 октомври. Едва на 15 октомври турски и саудитски следователи влизат в помещенията и започват претърсване.

Преди това саудитците са поръчали професионално почистване, дори се твърди, че някои помещения са били боядисани наново. По време на осемчасовото претърсване криминолозите са успели да открият следи от престъпление.

На следващия ден консулът Мохамад ал-Отайби и семейството му напускат страната. Турските медии съобщават, че са били отстранени от длъжност и в Саудитска Арабия ще им бъдат предявени обвинения.

В събота сутринта в 1 часа генералният прокурор на Кралството Саудитска Арабия публикува най-сетне официално изявление. В него кралството признава, че е отговорно за смъртта на Кашоги.

"Предварителни проучвания на прокуратурата за изчезването на гражданина Джамал бин Ахмад Кашоги показаха, че спорът между него и хората, които са се срещнали с него по време на неговото посещение в консулството в Истанбул, е довел до сбиване и инцидент. Имало е юмручна борба с гражданина Джамал Кашоги, която е довела до смъртта му, да почива душата му в мир". Рияд щяла да провери участниците в този казус, а отговорните ще бъдат изправени пред правосъдието.

New York Times цитира служител от саудитското кралство: "Интеракцията в стаята не е траела дълго. След това екипът е предал тялото на местни служители за унищожаване, което означава, че саудитците не знаят къде сега са останките".

Междувременно на саудитец от екипа са били дадени часовникът Apple, очилата и дрехите на Кашоги и той излязъл през задната врата на консулството в опит да изглежда, че журналистът е напуснал сградата. Той отишъл в квартал Султанахмет, където се отървал от вещите на Кашоги. Представител на саудитските власти казва, че екипът е написал фалшив доклад за случилото се, който заблудил властите, а след това бързо напуснал страната.

Сега и 15-те членове на екипа били задържани и разследвани, както и трима местни заподозрени.

Крал Салман нарежда уволнението на съветника в кралския двор Сауд ал-Кахтани и заместник-ръководителя на разузнаването Ахмед Асири, но и над самия крал облаците се сгъстяват, особено ако САЩ въведат санкции – нещо, което ще има драматични последици за пустинната държава.  

Американският президент Доналд Тръмп първоначално заплаши с драстични последици, а след това изведнъж нарече саудитската декларация "правдоподобна". Тръмп отново преобърна мнението си в нощта срещу неделя. Попитан от журналисти дали е доволен от това, че Саудитска Арабия е уволнила двама съветници, Тръмп заяви: "Не, не съм доволен, докато не намерим отговора, но това е голяма първа стъпка, добра първа стъпка, но искам да получа отговори". Той обясни, че е възможно принц Мохамед бин Салман да не е бил наясно с плановете за убийството.

Тръмп повтори думите си, че страната му няма да се откаже от сделките с Рияд на стойност 450 млрд. долара, 110 от които са за доставка на американско оръжие.

Държавният глава заяви, че това ще коства работните места на милиони американци и вместо него са възможни други международни санкции срещу кралството.

Трилърът продължава. Поне до вторник, когато се очаква втора серия - изказванията на турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

Oще подобни материали четете в Investor.bg