Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски съобщи днес пред журналисти, че всички депутати, които са гласували за инициативата за изменения в конституцията, са получили специална охрана, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

"Направихме оценка на сигурността на депутатите, главно на онези, които гласуваха за започване на процес на изменения в конституцията, и те ще бъдат охранявани до момента, когато тази оценка се промени", каза Спасовски.

На въпрос от кого всъщност са защитавани тези депутати, министърът отговори, че е имало реални заплахи, отправени чрез социалните мрежи, както и преки заплахи срещу депутати и техните семейства и заплахи за унищожаване на имотите им.

"Всеки, който се опита да внесе такава несигурност сред гражданите, ще бъде санкциониран", заяви Спасовски.

Във връзка с твърдения на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, че на някои депутати са били предлагани пари, за да гласуват, Спасовски подчерта, че с подобни твърдения трябва да се заеме прокуратурата, като призова правосъдните органи да започнат разследване, ако има основания за него.

Той добави, че ако на някой депутат действително са предлагани пари, той е длъжен да сигнализира за това, тъй като и предлагането на подкуп е престъпление.

Македонският парламент подкрепи в петък предложение за започване на процес на изменения в конституцията в съответствие с Преспанското споразумение с Гърция за преименуване на страната в Република Северна Македония. "За" гласуваха и 8 депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, с чиито гласове бе постигнато необходимото мнозинство от две трети.