ГДБОП заедно с спецпрокуратурата разкриха най-голямата печатница за фалшиви пари в последните 11 години. „За последните 3 дни не сме правили исторически анализ, може и да е най-голямата печатница в последните 20-30 години“, коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев

Като обвиняеми са привлечени 4 лица, като те са арестувани в момента на изготвяне на фалшивите пари.  Собственикът на хотела в Слънчев бряг, в който е открита фабриката за фалшиви пари, е един от участниците и е задържан, каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. „Организираната престъпна група е изключително конспиративна. Двете от основните лица, които бяха задържани в момента на печатане на банкнотите, са контингент по тази линия от доста години“, обясни той. „Лицата взимаха предохранителни мерки. По случая са използвани всички способи на СРС“, допълни Ивайло Спиридонов.

„Самите обекти си мислеха, че се крият“, коментира той. „По този случай може да бъде написана книга“, посочи гл. комисар. „Има установени тайни квартири, които бяха обискирани. Парите са намерени на различни места, складирани“, поясни той.

„Една такава печатница не работи постоянно, а веднъж на няколко години. Въпросните парични средства се складират на различни места и поетапно се изваждат на пазара“, обясни Ивайло Спиридонов. „Парите се пласират там, където вървят. Клиентите идват до България, за да си ги вземат“, посочи той. „Работим по случая от януари, избрали сме точния момент“, каза още Ивайло Спиридонов.

Задържаните лица във фабриката в Слънчев бряг са от Пловдив и едни от най-известните в този вид престъпност, поясни зам.- главният прокурор Иван Гешев. „Тази престъпна дейност е много специфична. Изисква определени знания и технически умения“, уточни той. „Обикновено това се практикува от хора, които имат траен опит в тази насока“, коментира Иван Гешев. „Няма данни банкнотите да са пласирани в обменните бюра в Слънчев бряг. Ще се извършат проверки във всякакви насоки“, обясни зам.-главният прокурор и уточни, че фабриката е нова и не е работила преди. Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов допълни: „Лицата са на много високо ниво в този вид престъпност“.